ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αριθμητική της γκαζόζας και η ένταξη των προθύμων βουλευτών στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Η αριθμητική της γκαζόζας και η ένταξη των προθύμων βουλευτών στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το φαινόμενο της γκαζόζας πονοκεφαλιάζει το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο θέλει να αποκαταστήσει τους βουλευτές που έδωσαν το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ψήφισαν υπέρ όταν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αριθμητική του «τρόμου» και οι καθημερινοί «πύραυλοι» που εκτοξεύει ο Πάνος Καμμένος, απασχολούν το γραφείο του πρωθυπουργού που με προσεκτικές κινήσεις παρασκηνίου επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση και να ανοίξει τη βαλβίδα εξαέρωσης για να αποφύγει την έκρηξη.

Έτσι για να μην έχει να αντιμετωπίσει σε κάθε νομοσχέδιο την αγωνία για το αν περνάει ή όχι λόγω πλειοψηφίας - που από μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει - εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές που προέρχονται από άλλα κόμματα και έφυγαν, στηρίζοντας με την ψήφο τους την κυβέρνηση. Δηλαδή, να καλέσει τους Σπ. Δανέλλη, που προέρχεται από το Ποτάμι και αποχώρησε, την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ, αλλά και τον Τέρενς Κουίκ – ο οποίος από σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πάρει τη θέση του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου, που πρόκειται να παραδώσει την έδρα του, αλλά θα ανεξαρτητοποιηθεί λόγω των γνωστών αντιθέσεών του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, να ενταχθούν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γίνει ώστε να μην δίνεται «μάχη» κάθε φορά που έρχεται προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο και έτσι να ενισχύεται η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για κυβέρνηση κουρελού.

Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου - όπως έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε ανεξάρτητο χρόνο όταν συγκυβερνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα - ανάλογη συζήτηση, όμως, έγινε και τελευταία στο πρωθυπουργικό γραφείο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσκαλέσουν τους βουλευτές που στήριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία με την ψήφο τους να ενταχθούν στην Κ.Ο, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα είναι και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ή τις εθνικές εκλογές. Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει τελικά η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μην διατηρεί τις απαιτούμενες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Με περιεχόμενο η φράση «προσώρας» του Νίκου Βούτση

Κάπως έτσι ερμηνεύεται και η δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για την κυβερνητική πλειοψηφία. Με αφορμή το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, αφού δεν διέθετε τον απαιτούμενο κοινοβουλευτικό αριθμό, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής «προσώρας». Ο πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει, αλλά κυρίως για το παρασκήνιο που υφίσταται: «…διότι προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής - το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 - ή δεν ξέρω πόσους αύριο, λιγότερους ή περισσότερους - ανεξάρτητους βουλευτές, δεν είναι δυνατόν ο καθένας από αυτούς να συμμετέχει στην πρακτική που ακολουθούσε η Βουλή».

Αν όλα αυτά ευοδωθούν, τότε ο βραχνάς του Μεγάρου Μαξίμου για τους βουλευτές που συμπληρώνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία παύει να υπάρχει, αλλά είναι βέβαιο ότι η είσοδος των πολιτικά ανόμοιων βουλευτών στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αντιδράσεις στους ήδη υπάρχοντες βουλευτές του κόμματος και ιδιαιτέρως στην αριστερή τάση των 53, που δεν δέχεται βουλευτές του συντηρητικού χώρου, σε ότι αφορά τους βουλευτές που προέρχονταν από τους ΑΝΕΛ.

Παρασκήνιο για τη διάσωση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού

Οι «βόμβες» που εκτοξεύει ο Πάνος Καμμένος εναντίον της κυβέρνησης και ιδίως η απειλή ότι δεν θα κάνουν «παρέλαση» οι κυβερνώντες βουλευτές, υπονοώντας ότι πριν από την 25η Μαρτίου ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές, έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να χαμηλώσει τους τόνους έναντι του πρώην κυβερνητικού του εταίρου και να προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, υπό τον φόβο πως ο ίδιος δεν θα κάνει πίσω. Γι' αυτό το λόγο, εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη πιθανή διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, αν πέσει ο αριθμός κάτω από πέντε βουλευτές, άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να μην γίνει. «H πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται Κ.Ο. κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο κοινοβούλιο. Και δεν μιλώ μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης. Πρέπει το θέμα να συζητηθεί». Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να μην τα «σπάσει» εντελώς με τον Πάνο Καμμένο.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο διατηρούνται οι Κ.Ο. των κομμάτων και σε ποιες περιπτώσεις διαλύονται.

Αποκάλυψη του CNN Greece

Η συζήτηση αυτή, όπως αποκαλύπτει το CNN Greece, σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής είχε ξαναγίνει πρόσφατα ανάμεσα στους δύο εταίρους και συγκεκριμένα τότε που τίποτα δεν προμήνυε ότι θα συμβούν όλα αυτά που συνέβησαν. Ωστόσο, μετά το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, η συζήτηση σταμάτησε με ευθύνη του προέδρου της Βουλής. Ίσως γι' αυτό και ο κ. Καμμένος επιτέθηκε και προσωπικά εναντίον του Νίκου Βούτση πριν από λίγες ημέρες.

Τώρα το θέμα επανέρχεται, με το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να ρίξει νερό στο κρασί του, κάνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναρωτιούνται «από πού κρατά τον πρωθυπουργό ο κ. Καμμένος». Ωστόσο, το γραφείο του προέδρου της Βουλής, δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και για αυτό δείχνει να μην βιάζεται. «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε αν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, αν ορκιστεί βουλευτής ο Τέρενς Κουίκ στη θέση του και αν ανεξαρτητοποιηθεί… θα τα δούμε όλα αυτά όταν πρέπει, έλεγαν στελέχη της βουλής», λέει, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως αντιμετωπίζουν μια παρόμοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει ακόμη και νομοσχέδιο για να αλλάξει τον τρόπο διατήρησης των κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, αλλά κινούνται μέχρι πέντε βουλευτές, που είναι σήμερα το όριο.

Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στον κ. Τ. Μπαλτάκο - που γνωρίζει τα νομικά και κοινοβουλευτικά - να συνομιλήσει με την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η οποία αναφέρει ότι με γνωμοδότηση του 2013 ο μειωμένος αριθμός των 5 βουλευτών δεν χρειάζεται παρέμβαση γιατί είναι πολύ ξεκάθαρο σε ότι αφορά τους βουλευτές που είτε ίδρυσαν τη Κ.Ο, είτε μετέχουν σε αυτή, προερχόμενοι από μεταγραφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ