Κάλεσμα Τσίπρα σε Θεοδωράκη και Γεννηματά για ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο
Πηγή: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άνοιγμα προς τον «προοδευτικό χώρο» υπό δύο... όρους έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  ο Αλέξης Τσίπρας, μεταφέροντας επί της ουσίας τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Οι δύο όροι έχουν να κάνουν με τη λιτότητα και την ακροδεξιά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα και προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς το Ποτάμι. Όπως είπε, το κάλεσμά του αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, προκειμένου να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, η άνοδος, και η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς.

«Η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, και νεοφιλελεύθερων πολιτικών», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλέξης Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο έμμεσα κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε σύμπραξη.

Επί της ουσίας από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται κανένας, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση για την Κουμουνδούρου να επιχειρήσει το μεγάλο άνοιγμα στις ευρωεκλογές και όχι τόσο στις εθνικές, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται προς ώρας. «Είναι νωρίς. Βήμα βήμα θα τα δούμε όλα. Η απόφαση τώρα λήφθηκε για τις ευρωεκλογές» διευκρινίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Στη συνεδρίαση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας προετοιμάστηκαν ενόψει της Kεντρικής Eπιτροπής αυτό το σαββατοκύριακο και βασικό αντικείμενο ήταν το κείμενο που θα ορίζει το πλαίσιο των συνεργασιών και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από το μεγάλο όργανο του κόμματος.

«Έγιναν οι τελευταίες διορθώσεις και είμαστε έτοιμοι. Το κείμενο είναι σαφές: όσοι συμφωνούν με τα δύο προαπαιτούμενα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας. Οι ευρωεκλογές προσφέρονται για συνεργασίες με πιο εύκολους όρους και χωρίς πολιτικές πιέσεις. Μια διαφοροποίηση σε πολιτικά θέματα όπως πχ το άρθρο 16 που αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει τόσο σημασία» εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Αν και ονόματα δεν ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δόθηκε παρ΄ όλα αυτά η περιγραφή εκείνων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο. «Θέλουμε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο το οποίο να στέλνει το μήνυμα της νίκης. Χωρίς αποκλεισμούς» σημειώνεται.

Εκλογές με σταυρό

Την ίδια ώρα, τέλος στα σενάρια της λίστας για τις ευρωεκλογές έβαλαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαρροές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη, εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που καλούσε το κυβερνών κόμμα να ανοίξει τα χαρτιά του. «Είμαστε 90 μέρες πριν από τις κάλπες και είναι απαράδεκτο να μην είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο» είχε δηλώσει.

«Είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης οι πολίτες και τα κόμματα να γνωρίζουν επακριβώς τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών. Πόσο μάλλον όταν απομένουν ακριβώς 90 μέρες -δηλαδή μόλις 3 μήνες- μέχρι τη διεξαγωγή τους» κατέληξε για το θέμα η Μαρία Σπυράκη.

«Δεν υπάρχει θέμα λίστας», τόνισαν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ξεκαθάριζαν έτσι ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά με «σταυρό».

«Όχι» από το Κίνημα Αλλαγής

Με συνοπτικές διαδικασίες απερρίφθη η πρόσκληση Τσίπρα από το Κίνημα Αλλαγής.  

Σε σχόλιο σημειώνεται πως «οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωση του είναι εκ του πονηρού. Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς».

Όπως σημειώνεται, «υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τιμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις Ευρωεκλογές.

Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος».

Αρνητικός και ο Σταύρος

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις. 

«Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ξεκαθάρισε πως «εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».

Διαβάστε επίσης