ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά οριστικής ρήξης Τσίπρας - Κοτζιάς: Αναγκάστηκαν σε παραίτηση τρία μέλη του ΠΡΑΤΤΩ

Σε τροχιά οριστικής ρήξης Τσίπρας - Κοτζιάς: Αναγκάστηκαν σε παραίτηση τρία μέλη του ΠΡΑΤΤΩ
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με αιχμές ακόμα και για αλλαγή της πολιτικής σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε η κίνηση του Νίκου Κοτζιά στο αίτημα του Μεγάρου Μαξίμου να δοθούν οι παραιτήσεις τριών στελεχών του ΠΡΑΤΤΩ που υπηρετούσαν σε διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, το ΠΡΑΤΤΩ «υπενθυμίζει» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τα μέλη του έχουν στηρίξει την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο πολιτικό κόστος που είχε για την Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ η Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την θέση του υπουργού Εξωτερικών), ενώ χαρακτηρίζει «θρυαλλίδα» του ρήγματος την πολιτική της κυβέρνησης στη Θράκη.

«Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της Aριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.

Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN (σ.σ. ευρωπαϊκή ΜΚΟ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην ΕΕ) ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, επιτρέποντας ερμηνείες για κυβερνητική πρόθεση αλλαγής της πολιτικής στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά και σε υπόγεια πολεμική που δέχεται η Πράττω: «Είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να υπογραμμίσουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό να μην εμφανίζει θέματα πολιτικής ως προσωπικά προβλήματα. Ότι η υπόγεια πολεμική που δεχόμαστε, είναι αδικαιολόγητη και συχνά πολιτικά λανθασμένη. Τους συμμάχους και συνεργαζόμενους πρέπει κανείς να τους σέβεται και να μην αντιμετωπίζει το φιλικά διαφορετικό ως εχθρικό».

Όπως έγινε γνωστό, από την Κίνηση του Νίκου Κοτζιά ζητήθηκε η παραίτηση τριών στελεχών, όχι όμως από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τους:

  • Μιχάλης Κόκκινος, Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
  • Δημήτριος Πλευράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
  • Νικόλαος Εξαδάκτυλος, Αναπληρωτής ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας

«Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα. Η απαίτηση αυτή είναι για μας αδικαιολόγητη. Είναι ανεξήγητη έναντι της Κίνησής μας, του πιο παλιού και σταθερού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελούμε και θα παραμείνουμε μια ξεχωριστή πολιτική οντότητα και οργάνωση, η οποία από το 2011 εξέφραζε και εκείνη τη στροφή της κοινωνίας στα αριστερά και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται ακόμα στην σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απαίτηση του Μαξίμου η οποία «είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το ΠΡΑΤΤΩ ως κυβερνητικός εταίρος. Στα 4 προηγούμενα χρόνια όλα τα μέλη του ΠΡΑΤΤΩ στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες. Ουδέποτε της έκαναν από θέσεις ευθύνης δημόσια κριτική. Ούτε την άφησαν ακάλυπτη. Ασφαλώς και διατήρησαν τις ιδιαίτερες απόψεις τους ως μέλη ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος».

«Η μόνη διαφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, και όχι με ευθύνη μας, κάθε άλλο, αφορούσε τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον τότε κυβερνητικό εταίρο μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ζήτημα στο οποίο δικαιώθηκε το ΠΡΑΤΤΩ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η θέση μας για την αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτέλεσαν, με μεγάλο κόστος για την κίνησή μας, τον καταλύτη για την στροφή προς την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγές από το ΠΡΑΤΤΩ που μίλησαν στο CNN Greece επεσήμαναν το παράδοξο ότι οι παραιτήσεις δεν ζητήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών αλλά απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ερώτημα αν η κίνηση παραμένει στην κατεύθυνση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «είναι προσανατολισμένο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και να σταθεί εμπόδιο στον Νεοφιλελευθερισμό. Αν και τον Ιανουάριο τα όργανα της Κίνησης έλαβαν απόφαση εκλογικής συνεργασίας εφόσον επιτευχθεί μια μίνιμουμ συνεννόηση, πλέον αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει καθώς οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως «όταν αυτές προκύψουν θα αποφασίσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ