ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Ζάεφ

Live: Η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα - Ζάεφ
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και για τα Βαλκάνια.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί» είπε ο πρωθυπουργός.

Ζάεφ: Γράφουμε συνεχώς ιστορία

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την πεποίθηση του πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία «γράφουν συνεχώς ιστορία».

Όπως είπε ο Ζάεφ, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας το πρωί της Τρίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες αλλά και τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ λίγω ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο κυβερνητικό κτήριο της Βόρειας Μακεδονίας λίγη ώρα μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους του στα Σκόπια, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί κατευθύνθηκαν προς τους φωτορεπόρτερ και τους υπουργούς των δύο χωρών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο ομόλογός του έβγαλαν και μια… σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν-έναν τους υπουργούς ενώ στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί.

Ακολούθως, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτηρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ