ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου ορίου

Τσίπρας: Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου ορίου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Οι κάλπες που θα στηθούν είναι για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές» πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά πως πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Στην ερώτηση αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο να χάσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του Οκτωβρίου, με παράδειγμα αντίστοιχη αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή, θύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε πρόωρες εκλογές στη μέση της κυβερνητικής του θητείας. Σημείωσε, δε, πως μια πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει και ήττα στις εθνικές εκλογές τις οποίες χαρακτήρισε ντέρμπι.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε πως πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη που επέβαλε την τάξη στην περιοχή. «Ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Τι άλλο να ζητήσουμε; Δεν καταλάβαμε τα Σκόπια. Δεν είχαμε πόλεμο» είπε, ενώ εξήγησε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για να επιβάλουμε στους βόρειους γείτονες το όνομα που θα είχαν.

Συμπλήρωσε επίσης πως η χώρα βίωνε συλλογική ψευδαίσθηση όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς ουδείς έλεγε τα Σκόπια με το όνομα τους (σ.σ. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Υποστήριξε ακόμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε ακραία αντιπολιτευτική στάση με σκοπό να αξιοποιήσει τις εξελίξεις με εκλογικούς σκοπούς. «Το χειρότερο που έκανε είναι ότι υιοθέτησε μια συνομωσιολογική ρητορική περί ανταλλαγών» πρόσθεσε και εξήγησε πως το θέμα αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ γιατί η Ελλάδα ανακτά την ιστορική της κληρονομιά και αναδεικνύεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

«Υπάρχουν από τη μία σκάνδαλα υπαρκτά που τα γνωρίζουμε χρόνια και από την άλλη υπάρχει τοξικότητα. Για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης» είπε ερωτώμενος για τη σκανδαλολογία. «Η υπόθεση αυτή έχει προκύψει από δημοσιεύματα τύπου φιλικού στην αντιπολίτευση και ανασύρεται κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία» συμπλήρωσε, για να συνεχίσει: «Αντί να απαντούν επί της ουσίας, μας απαντούν Πετσίτης».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε πάντως να απαντήσει για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Νίκος Παππάς έχει τεθεί στο περιθώριο.

Όσον αφορά στην πολύκροτη υπόθεση Novartis είπε πως το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι παγκοσμίως υπαρκτό και διερωτήθηκε αν τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί είναι σκευωρία. «Είναι σκευωρία αυτό που ομολογούν εσωτερικά έγγραφα της Novartis ότι έρχεται PSI με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένες απώλειες σε αντίθεση με άλλες εταιρείες;» διερωτήθηκε.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η μισή του κυβέρνηση πήγαν στο ειδικό δικαστήριο με πολύ λιγότερα στοιχεία. Και εμείς δεν στήσαμε δικαστήριο. Είπαμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη» σημείωσε σε άλλο σημείο, συμπληρώνοντας πως «εκείνοι είναι που μας απειλούν με ειδικό δικαστήριο επειδή κάνουμε τη δουλειά μας».

Για την συμμετοχή πρώην στελεχών του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση του είπε πως «αυτοί έκαναν λάθος και τώρα το διορθώνουν. Η ζωή συνεχίζεται». «Όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν την αυτοκριτική τους διατυπώνουν και την διαθεσιμότητά τους στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας» σημείωσε.

Για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ την χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη, δεύτερη μετά την έξοδο από το μνημόνιο. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρότητα των προγραμμάτων και η υιοθέτηση λαθεμένων πολιτικών οφείλονται στην συμμετοχή του ταμείου». «Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας» υποστήριξε.

Παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αποτυπώνονται και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ εξηγώντας όμως πως υπάρχει βελτίωση. «Μπαίνουμε σε μία νέα ‘’πίστα’’ με σημαντικά μέτρα στήριξης και βεβαίως με τη μη μείωση των συντάξεων» είπε ενώ στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το αφορολόγητο απάντησε πως «Ούτε λόγος να γίνεται για μείωση του αφορολόγητου ορίου».

«Δεν πρόκειται να μειωθεί εφόσον κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ολόκληρο σχέδιο. Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, σας λέω και τώρα πως όσο η χώρα συνεχίζει σε αυτή την τροχιά που εμείς την θέσαμε, η χώρα δεν θα βιώσει νέες πολιτικές λιτότητας».

«Αν έχετε πλεόνασμα θα το διανείμετε πριν τις εκλογές ή θα το αφήσετε προίκα στην επόμενη κυβέρνηση;» ερωτήθηκε για να εξηγήσει ότι «λαμβάνουμε υπόψη μας τις εκλογές αλλά δεν θα προβούμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Δεν θα μας δείτε να δίνουμε αντίδωρα προεκλογικά αλλά μόνο μόνιμα μέτρα».

«Το δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα το οποίο αποφεύγει να παρουσιάσει. Έχει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι κατά του 1 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο…»

«Λέει χαμηλότερα πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Και καταλαβαίνουμε τι εννοεί μεταρρυθμίσεις.» συμπλήρωσε εξηγώντας πως κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικές επιλογές ήταν υπέρ των αδυνάμων.

«Εκτός βουλής αφήνει κόμματα ο ελληνικός λαός, όχι εγώ. Και αν δείτε πόσοι έχουν μεταγραφεί στη Νέα Δημοκρατία από την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι είναι μια ντουζίνα. Φτιάχνουμε την προοδευτική παράταξη. Ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να είναι μιας αριστεράς του 21ου αιώνα, μιας ανοιχτής αριστεράς» απάντησε ερωτώμενος για τις μεταγραφές από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη μέρα» είπε ερωτώμενος αν θα διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εκλογές.

Για την ψήφο των απόδημων παρέπεμψε στο πόρισμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών εξηγώντας πως η ψήφο τους δεν μπορεί να αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα όπως αυτό διαμορφώνεται εντός των συνόρων.

Για τις επενδύσεις που καθυστερούν απάντησε πως το νομικό πλαίσιο είναι περίπλοκο και δημιουργεί εμπόδια. «Ο ένας τρόπος είναι να το παρακάμψουμε με ότι αυτό συνεπάγεται και ο άλλος είναι να μεθοδικότητα να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησαν εκείνοι που χωρίς σχεδιασμό τις προώθησαν. Όχι εκεί που μας χρωστάγανε να μας πάρουν και το βόδι. Βρήκαμε συμβάσεις που δεν τις είχαμε υπογράψει εμείς αλλά τις σεβαστήκαμε και δουλέψαμε. Και εκκρεμότητες που είχαν αφήσει για αργότερα. Το Ελληνικό καθυστερεί γιατί εκκρεμεί ακόμα ο διαγωνισμός για τα καζίνο».

Για τα Εξάρχεια σημείωσε πως πρέπει να δούμε πως θα λυθεί το πρόβλημα και όχι πως θα έχουμε πολιτικά οφέλη από αυτή την κατάσταση. «Χρειάζεται ένα σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης με την εμπλοκή όλων των φορέων» είπε.

Για τα ελληνοτουρκικά και την στάση της Τουρκίας είπε πως «δεν μας κάνει χαρούμενους να την βλέπουμε να απομακρύνεται από την Ευρώπη. Θέλουμε να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι κοσμογονικές. Υπάρχει μια ανησυχία αλλά η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές συνεργασίες στην περιοχή. Η Ελλάδα γίνεται και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η χώρα έχει αυξημένο κύρος, δεν απειλούμε και δεν απειλούμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ