ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis και Πετσίτης «σφήνα» στην καθημερινότητα των πολιτών

Novartis και Πετσίτης «σφήνα» στην καθημερινότητα των πολιτών
EUROKINISSI & ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ/STR

Την καθημερινότητα στο προσκήνιο βάζουν, πλέον, κυβέρνηση και αντιπολίτευση με επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, εκείνο που πάντα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι οι δύο υποθέσεις που αναμένεται να απασχολήσουν συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Η Novartis και ο Πετσίτης.

Η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΚΙΝΑΛ ζητούν απαντήσεις για τη σχετική υπόθεση ενώ φαίνεται ότι αδιάφορα δεν μένουν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις για τον πλουτισμό και τις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου του κ. Μανόλη Πετσίτη.

Από την άλλη η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης, κατηγορεί δια στόματος του πρωθυπουργού για την υπόθεση Novartis εκείνους όλους που διαχειριστήκανε θέματα υγείας αφήνοντας μέσα από την συνέντευξή του να φανεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο και όχι για σκευωρία.

Ο πρωθυπουργός καλύπτει Παππά για Πετσίτη

Από τη Νέα Δημοκρατία γίνεται λόγος για προσπάθεια του πρωθυπουργού να καλύψει τις ευθύνες που υπάρχουν για την υπόθεση Πετσίτη. Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Σοφία Ζαχαράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι για άλλη μια φορά προτίμησε να πει ψέματα στον ελληνικό λαό, και αναφερόμενη στη συγκεκριμένη υπόθεση είπε για τον πρωθυπουργό και τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1: «Είπε ένα σωρό ψέματα για την οικονομία στη συνέντευξη του ο Τσίπρας και έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις. Είπε ψέματα για την ανάπτυξη, ψέματα για τις παροχές που δήθεν κάνει γιατί έβαλε 10 δις φόρους στους πολίτες και επέστρεψε μόνο 1 δις. Είπε ψέματα για την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης . . Είπε ψέματα για τις επενδύσεις. Είπε ψέματα και για το σκάνδαλο Πετσίτη-Παππά. Δεν άκουσε για τον Παππά τίποτα, φοβάται να πει και το όνομα του υπουργού του. Να μας απαντήσουν για τα χρήματα που εισέπραττε ο Πετσίτης», είπε μεταξύ των άλλων.

Μάλιστα με ειρωνικό ύφος η κ. Ζαχαράκη παραδέχθηκε, πως ο κ. Τσίπρας είπε και κάποιες αλήθειες στη συνέντευξή του. «Είπε μια αλήθεια, είναι διάτρητος» για να συμπληρώσει στη συνέχεια « το αφορολόγητο το ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να το καταψηφίζει όπως έκανε και με τις συντάξεις. Όσο για το τι θα κάνει η ΝΔ, είναι αυτονόητη η στάση μας είπε: Θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας για να μην μειωθεί το αφορολόγητο».

Για το θέμα αυτό να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του είχε πει ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα φέρει και τροπολογία πριν από τις εθνικές εκλογές, που όπως είπε θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να μην υπάρξει καμία μείωση.

ΚΙΝΑΛ: Τι κρύβεται πίσω από τον Μανόλο;

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ δια του εκπροσώπου του κ. Π. Χρηστίδη ο οποίος ζητά απαντήσεις στο θέμα του Μανόλη Πετσίτη ενώ σε ό,τι αφορά τη Novartis, το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του Α. Λοβέρδου. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι πίσω από την υπόθεση έχουν ακόμη πολλά να αποκαλυφθούν για τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε τα οικονομικά του ο προσωπικός φίλος του κ. Νίκου Παππά αφού όπως αναφέρουν βρέθηκαν χρήματα σε διάφορους λογαριασμούς. Ιδιαιτέρως ο κ. Χρηστίδης αναφέρει για την υπόθεση: «Ο κ. Τσίπρας μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και αποκλεισμένος από τις κλούβες κοιτάζει πώς θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ελίτ και έχει μπλέξει τα σκάνδαλα με τη σκανδαλολογία. Δεν τον άκουσα να λέει για ποιο λόγο ήταν μαζί του στην Καισαριανή όταν κατέθετε λουλούδια ο κ. Πετσίτης. Για ποιο λόγο ο κ. Πετσίτης ήταν επίσης μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις κρίσιμες στιγμές. Δεν τον έχω ακούσει να λέει τι συνέβη στην πραγματικότητα, αν ισχύουν ακόμα αυτά που είπαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον κ. Κοντονή, ότι η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από το 1830. Εδώ και 1,5 χρόνο σπιλώνονται πρόσωπα και πορείες από το φιλοσυριζαικό Τύπο και τώρα που όλο αυτό φαίνεται ότι πηγαίνει στο αρχείο για πολλούς από αυτούς ο κ. Τσίπρας δεν βγήκε να πει μία κουβέντα. Δεν λέει τίποτα κανένας από τους βασικούς υπουργούς του και ξέρετε γιατί; Γιατί ο κύριος Τσίπρας ξέρει ότι ήταν ακόμα μια τρύπα στο νερό και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο διαπλοκής πολύ κοντά του. Όταν θα φύγουν από την κυβέρνηση θα βγουν πολλά στη φόρα. Βλέπω τον κ. Σκουρλέτη να βάζει ερωτήματα και να λέει ότι ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις και το να παίρνει αποστάσεις ο κ. Τσίπρας δεν μας λέει κάτι. Απαντήσεις δεν έχουμε. Διαβάζω και για άλλους πολιτικούς, τον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος είπε επίσης στα Νέα χθες ότι υπάρχουν ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν. Λέω λοιπόν πολύ καθαρά ότι οι όλοι οι πολίτες σήμερα έχουν την ανάγκη απαντήσεων. Πως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εισόδημα 5.000 ευρώ το χρόνο από την αξιοπρεπή δουλειά του έφτασε να έχει δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα με μοναδικό διαβατήριο την παρουσία του δίπλα σε μία σειρά κορυφαίων υπουργών»;

Για το θέμα της Novartis

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Novartis με το οποίο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργό υγείας κ. Α. Λοβέρδο, συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Εμείς ούτε επικαλούμαστε ούτε μας αφορά η συζήτηση περί παραγραφής. Ζητήσαμε πρώτοι με επιστολή της Φώφης Γεννηματά την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος για την παραγραφή και τα ζητήματα τα οποία αφορούν το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τότε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη δεν είχαν μπει στη συζήτηση, με χαρά είδαμε στην πορεία να μπαίνουν και να ψηφίζεται μία μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Στην επόμενη Βουλή όποια σύνθεση και να έχει, όποια κυβέρνηση και να υπάρχει εμείς θα ψηφίσουμε την αλλαγή του άρθρου 86 του συντάγματος διότι αυτό επιβάλλει η εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσουμε την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ακριβώς γιατί θέλουμε να δούμε την ουσία του θέματος. Αυτοί οι οποίοι δεν ήθελαν να δουν την ουσία άλλων θεμάτων όπως για παράδειγμα τις καταγγελίες Καμμένου και τα 50 εκατομμύρια του κυρίου Σόρος στον κ. Κοτζιά είναι αυτοί που δεν φέρνουν την υπόθεση στη Βουλή.

Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν για αυτό; Τι έχει να φοβηθεί ο κ Τσίπρας και βάζει τον κ. Βούτση να μην προχωράει τη διαδικασία. Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις από όλους, για όλα τα θέματα, και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη αμερόληπτα να κάνει τη δουλειά της».

Στη ίδια γραμμή βρίσκεται και η Νέα Δημοκρατία η οποία ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει υπέρ της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. «Η ΝΔ εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει όμως να σταματήσουν οποίες πιέσεις μπορεί να υπάρχουν σε δικαστικούς λειτουργούς. Η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ