10-13 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέει ο Νίκος Βούτσης
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο διάστημα μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και να προκηρύξει εκλογές.

Αυτό ανέφερε ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα λειτουργεί μέχρι τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της.

«Δεν μπορώ να πω αν θα λειτουργούμε και την άλλη εβδομάδα. Αλλά η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί. Είμαστε σε μια ιδιότυπη, αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας θα γίνει με τη διαδικασία των κωδίκων που σημαίνει ότι δεν θα κατατεθούν σε αυτά τα νομοσχέδια υπουργικές τροπολογίες. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι είναι πιθανό να κατατεθούν τροπολογίες στις κυρώσεις συμβάσεων που επίσης, θα ψηφιστούν.

«Δεν αποκλείω να υπάρχει μικρός αριθμός τροπολογιών, ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι δε θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό, προεκλογικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Θυελλώδεις αντιδράσεις αντιπολίτευσης - Αποχωρούν από τη διαδικασία  

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση λειτουργίας της Βουλής αυτή την εβδομάδα για την ψήφιση των ποινικών κωδίκων. Καταγγέλλουν αντιθεσμική λειτουργία και προαναγγέλουν την αποχώρησή τους.

Η ΝΔ με δήλωση του γενικού γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα, σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής, αναφέρει πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις μιλά και η ΔΗΣΥ που, επίσης, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία.

«Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μετά την ασέβεια προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση είχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει, αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε. 

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση και το ΚΚΕ. Ο Θανάσης Παφίλης σε δηλώσεις του σημείωσε πως θα καταγγείλουν τη διαδικασία και στη συζήτηση στην επιτροπή και θα αποχωρήσουν. 

«Το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο και αν χρειαστεί θα αποχωρήσει», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς.

Η Βουλή υιοθετεί τα παιδιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου  

Ο Νίκος Βούτσης έκανε ακόμη γνωστό ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες για την υιοθέτηση των παιδιών του Μυτιληνιού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου που διέσωσε χιλιάδες πρόσφυγες στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και έφυγε στα 44 χρόνια του.

Διαβάστε επίσης