ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ράλι στα ομόλογα, το πλεόνασμα και η στρεβλή εικόνα

Το ράλι στα ομόλογα, το πλεόνασμα και η στρεβλή εικόνα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με έκδηλη ικανοποίηση παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την ιδιαίτερα θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με τον δεκαετές τίτλο να υποχωρεί κάτω από το 2%, είναι βούτυρο στο… ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη στιγμή που ξεκινούν σε λίγα 24ωρα οι διεθνείς επαφές του για τη διασφάλιση της μη μείωσης του αφορολόγητου αλλά και της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σήμερα το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,995%. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 2,84% στο 1,025%.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η επίδοση αυτή είναι καλύτερη από εκείνη του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο κινείται πάνω από το 2,03%, αν και η χώρα μας βρίσκεται τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα με την οποία αξιολογούν τις Ηνωμένες Πολιτείες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9,5 ετών και στις 238 μονάδες βάσης.

Για το ράλι των ελληνικών ομολόγων μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, CNN Now, o καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Διονύσης Χιόνης, επισημαίνοντας πως αποτελεί θετική εξέλιξη το συγκεκριμένο γεγονός και ότι βοηθήσει να απελευθερωθούν πόροι και να τονωθεί η ανάπτυξη. Ωστόσο, ο κ. Χιόνης υποστήριξε πως έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα στις διεθνείς αγορές ομολόγων που εγκυμονεί κινδύνους.

Το ότι η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, δεν αποτελεί φυσιολογική εικόνα -εκτίμησε- και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να υπάρξει σημαντική διόρθωση στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα και όχι μόνο τα ελληνικά καταγράφουν ράλι λόγω των προσδοκιών για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προεξοφλούν λοιπόν, οι αγορές ένα ακόμη QE και γι’ αυτό εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της Ευρώπης. Για τους ελληνικούς τίτλους ειδικότερα, ο κ. Χιόνης επισημαίνει πως είναι πόλος έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως περαιτέρω θετικά θα λειτουργούσε στην αγορά ομολόγων μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς στις 2Αυγούστου αναμένεται η ετυμηγορία από τη Fitch και στις 23 Αυγούστου από τη Moody’s, η οποία πάντως σε σημερινό report της με ημερομηνία επισημαίνει πως για να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές αλλά και να υπάρξει μια συνετή δημοσιονομική στάση.

Το «αγκάθι» του αφορολόγητου και το δίλημμα του Μητσοτάκη

Όπως αναφέρει ο οίκος η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις που θα επιδράσουν θετικά στο επιχειρηματικό κλίμα και στις επενδύσεις, παράλληλα με την διατήρηση των δημόσιων οικονομικών σε ισχυρό επίπεδο.

Πάντως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αυτό που επισημαίνεται είναι πως η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δημιουργεί νέα δεδομένα για την οικονομία.

Και αυτό γιατί πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλότερα από το 4,1%, με το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν συντάξει την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ταυτόχρονα το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,61%, όπως προκύπτει από τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν στο Μάρτιο του 2018.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και το οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και υποστηρίζουν πως η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί όφελος και από το γεγονός ότι μειώνονται τα τοκοχρεωλύσια και εισρέουν κατ’ αυτό τον τρόπο περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, η θετική εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι ένα ακόμη όπλο για τον πρωθυπουργό, στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Στην ευρωπαϊκή… γύρα ο Μητσοτάκης, για αφορολόγητο και πλεονάσματα

Και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή η συγκυρία που συμβαίνει αυτό, δεδομένου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον επόμενο μήνα ξεκινά το πρώτο γύρο επαφών του με την ευρωπαϊκή ελίτ με βασικό στόχο να πείσει τους εταίρους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σίγουρα θα θέσει επί τάπητος το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και βεβαίως θα αναφερθεί στο ράλι των ελληνικών ομολόγων, που αφενός καταδεικνύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, αφετέρου βελτιώνει το προφίλ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για να πειστούν οι Ευρωπαίοι και να δώσουν το «πράσινο» φως για να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ