ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Φυσιολογική η αγανάκτηση των νησιωτών – 20.000 μετακινήσεις προσφύγων

Γεραπετρίτης: Φυσιολογική η αγανάκτηση των νησιωτών – 20.000 μετακινήσεις προσφύγων
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φυσιολογική χαρακτήρισε την αγανάκτηση των νησιωτών για το προσφυγικό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως με τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου θα υπάρξουν σύντομα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με εκπροσώπους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες και είπε πως είναι προφανές πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνικών αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.

Και εξομολογητικά μιλώντας -όπως ο ίδιος είπε- ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών. Αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά είπε ότι αυτή θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων η αποσυμφόρηση των νησιών στο αμέσως προσεχές διάστημα και παράλληλα θα γίνεται εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τόνισε μάλιστα ότι η επιλογή των τόπων στην ενδοχώρα με τις ελεγχόμενες δομές είναι στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διαχείριση αυτή θα έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, «είμαστε σε μεταβατική φάση» υπογράμμισε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ