ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Oruc Reis»: Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

«Oruc Reis»: Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Εξήλθε του ελληνικού FIR τις πρώτες πρωινές ώρες το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis», με πορεία σταθερά ανατολική, όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Την πορεία του ερευνητικού σκάφους συνεχίζει να παρακολουθεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, στο σημείο όπου έχει εκδώσει την παράνομη NAVTEX.

Το «Oruc Reis» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νωρίς το πρωί της Παρασκευής και κινείτο με σχεδόν μηδενική ταχύτητα περίπου 130 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Μιλώντας στο CNN Greece χθες, εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε την είσοδο του πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού» επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό πλοίο μπήκε σε τροχιά εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα -ακολουθώντας πορεία ανατολικά.

Στο σημείο είχε φτάσει από νωρίς η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν έλαβε κάποια απάντηση. Στη συνέχεια, επανέλαβε το μήνυμα:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».

Τότε ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα, να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημέρωσαν εκτάκτως τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις γύρω από το «Oruc Reis».

Πέτσας: Δεν χρειάζεται κανένας να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι

Τη θέση ότι το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χθες, Παρασκευή, πιθανότατα λόγω καιρικών συνθηκών επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είχε τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ