ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας
INTIME/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα μετά το πέρας της ορκωμοσίας της στη Βουλή των Ελλήνων και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα πραγματοποιηθεί μετά τις 12:00 το μεσημέρι, οπότε αναμένεται η κα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα την υποδεχθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Το τελετουργικό προβλέπει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά η νέα Πρόεδρος και ο απερχόμενος Πρόεδρος θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Γραφείο για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα παραστούν στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, 14 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα της τελετής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανέγνωσε την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής και την αντιφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κας Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ας Ιανουαρίου. Τότε, ο κ. Τασούλας είχε επισημάνει ότι η κα Σακελλαροπούλου διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους, ενώ η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε βεβαιώσει ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει: «Η χώρα μας» είχε τονίσει «είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Την ώρα έναρξης της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας μετέβησαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου για να υποδεχθούν την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά την άφιξη της κας Σακελλαροπούλου αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, και ακολούθως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Λίγο μετά τις 11:30 τελέστηκε η ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προτάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ), αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ωστόσο, αυτή, δεν είναι η μοναδική πρωτιά για την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς υπήρξε και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας από τον Οκτώβριο του 2018.

Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας

Νομικός και Δικαστής εγνωσμένου κύρους, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα των προθέσεών της, κατά την πρώτη της δήλωση μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της με 261 ψήφους, υπογραμμίζοντας ότι «έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας ανάπτυξης πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Επίσης, διαβεβαίωσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την εκπλήρωση του συνταγματικού της ρόλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κλπ.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Είναι διαζευγμένη, μητέρα μιας κόρης και ζει στο κέντρο της Αθήνας.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ