ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Ιερώνυμο για κορωνοϊό: Η Εκκλησία δεν μπορεί να απέχει από τη μάχη

Τσίπρας σε Ιερώνυμο για κορωνοϊό: Η Εκκλησία δεν μπορεί να απέχει από τη μάχη
ANDREA BONETTI

Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο ζήτημα της στάσης της εκκλησίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε σήμερα το πρωί στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είχαν εκτενή συνομιλία σε θετικό κλίμα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδας να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στη κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού».

Τι ελέχθη

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο ήταν να περιορίσει δραστικά την προσέλευση του κοινού στις εκκλησίες αναστέλλοντας τις τελετές, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στον κ. Ιερώνυμο:

«Σεβασμιώτατε, η Εκκλησία δεν μπορεί να απέχει από τη μάχη όλης της κοινωνίας ενάντια στον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Αρχιεπισκοπος εμφανίστηκε βαθιά προβληματισμένος αλλά και αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που ωστόσο θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθοδόξων εκκλησιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την αίσθηση ότι κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στον Αρχιεπίσκοπο για να αντιμετωπίσει τους ακραίους ενώ η ίδια δε θέλει να επωμισθεί πολιτικό κόστος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της δημόσιας Υγείας αποτελεί ευθύνη του κράτους και όχι της εκκλησίας. Επομένως, δεν γίνεται ο πρωθυπουργός να μην παίρνει την αναγκαία πρωτοβουλία, επωμιζόμενος το όποιο πολιτικό κόστος.

Η σημαία του Διαφωτισμού

Πριν από μία εβδομάδα είχαμε γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τη σημαία του Διαφωτισμού αναφορικά με τη στάση της εκκλησίας απέναντι στον κορωνοϊό. Από την αρχή της κρίσης, η Κουμονδούτου επέμεινε ότι τα μέτρα περιορισμού έπρεπε να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις, συμπεριλαμβάνοντας κανονικά και την εκκλησία.

Χτες, ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τις εικόνες πιστών να γεμίζουν τις εκκλησίες και να κοινωνάνε, έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς σήμερα είδαμε στην πράξη ότι τα ημίμετρα δεν αποδίδουν. Η παρουσία χιλιάδων πιστών, ειδικά ευπαθών ομάδων, στη λειτουργία των εκκλησιών και τη θεία κοινωνία επιβεβαιώνει την μικροπολιτική αμηχανία της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για θέμα ευσέβειας και πίστης, αλλά προστασίας της δημόσιας υγείας. Και εδώ δεν χωρούν ημίμετρα: η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να προστατεύσει την κοινωνία μας στο σύνολο της.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ