Νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης

Με μία τελετή που ποραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ανέλαβε καθήκοντα ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνετε τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, καλούμενος να υπηρετήσετε αυτήν την καθ’ όλα υψηλή αποστολή της περιφρούρησης και προάσπισης της κατεχόμενής μας πατρίδας».

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό «για τον πολυδιάστατο και σημαντικό έργο που επιτέλεσε με απόλυτο επαγγελματισμό, υπηρετώντας την ιδιαίτερη μας πατρίδα τα τρία τελευταία χρόνια».

«Φίλε κ. αρχηγέ, δεδομένων των όσων προανέφερα, η ανάληψη των καθηκόντων σας συμπίπτει με μία καθοριστική περίοδο, αφενός για τον εν εξελίξει ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος απαιτεί αυξημένη ευθύνη εποπτείας και σκληρή δουλειά, και αφετέρου την πατρίδα μας. Ως ακριβώς ανέφερα προσφάτως στον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είναι σε εσάς, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς που εμπιστεύεται η Πολιτεία ώστε να ηγηθείτε, να εκπαιδεύσετε και να ενισχύσετε το ηθικό των υφισταμένων σας, ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς διαβεβαίωσε ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμεων του για να συνεχιστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης ανέφερε: «Έχοντας πλήρη επίγνωση της υψίστης τιμής και ευθύνης μου, σας διαβεβαιώνω ότι έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους που αναλαμβάνω έναντι του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή των πολλαπλών προκλήσεων. Θα αναλώσω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου, ώστε με τις κατευθύνσεις και τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας, με τη βοήθεια του προσωπικού μου και με συνέπεια στο έργο των προκατόχων μου να ενισχυθεί περαιτέρω η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και η αναβάθμιση του ρόλου της ως παράγοντα αποτρεπτικής ισχύος., παρέχοντας πολλαπλές επιλογές στην πολιτική ηγεσία. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου».

Ποιος είναι ο αντιστράτηγος Ζερβάκης

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Mοχό Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία για το βαθμό και τη θέση του καθώς και όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ ολοκλήρωσε μεταξύ άλλων και το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές, διατελώντας από το 1997 έως το 2014 μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου (International Institute of Strategic Studies). Πλέον αυτών ολοκλήρωσε επιτυχώς το μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ.

Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις κυρίως ωστόσο ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, ως Εκπαιδευτής και Επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού, όπου συνέγραψε αριθμό κανονισμών του Πυροβολικού καθώς και την Ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού.

Κατά το χρόνο της υπηρέτησής του στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΟΥΒΕΙΤ–ΙΡΑΚ (UNIKOM) ως Στρατιωτικός Παρατηρητής, το 1993-94, επελέγη για ένα έτος για τη θέση του Επιτελούς Προσωπικού στο Στρατηγείο της. Υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005, ως επιτελής στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της, επί ένα έτος, Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (2012-13). Την περίοδο αυτή χειρίσθηκε θέματα, πλέον των άλλων, σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, την Ταχεία Αντίδραση (Σχηματισμοί Μάχης) και την Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων ΕΕ.

Διετέλεσε, για τη διετία 2007-2009, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και επί διετία (2010-2012) Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής (ΔΑΠ/Δ4) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ως Ταξίαρχος Διοικητής, επί 19 μήνες (2012-2014), της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ».

Ως Υποστράτηγος, επελέγη για τη θέση του Επιτελάρχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υπηρέτησε τη διετία 2014-16, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Μετά την προαγωγή του σε αντιστράτηγο, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2017 ως Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), την οποία διοίκησε επί διετία. Το 2018 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επιχειρησιακός Διοικητής του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της για την Άσκηση EU Hybrid Exercise Multilayer 18 (Parallel and Coordinated Exercise).

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, μεταξύ των οποίων ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, η διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτική Αποστολή, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, η διαμνημόνευση Υπηρέτησης στην Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Ασημένιο Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το Μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.

Διαβάστε επίσης