ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τα «μέτωπα» της μάχης κατά του ιού

Κορωνοϊός: Τα «μέτωπα» της μάχης κατά του ιού
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνονται και οι ιδιώτες, είτε ιδιωτικές κλινικές είτε επιχειρηματικοί όμιλοι, με δωρεές στο εθνικό σύστημα Υγείας και προμήθειες υγειονομικού εξοπλισμού για τις ΜΕΘ.

 

Την ίδια ώρα, το σύστημα ενισχύεται εντατικά και με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο εξαπλώνεται ο ιός, ώστε να μη χαθεί ο πόλεμος κατά της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσληφθεί με διαδικασίας «fast track» ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από 565 που ήταν σε 813 –μαζί με τις ιδιωτικές. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 3.286 προσλήψεις κατάλληλου προσωπικού – των ανθρώπων δηλαδή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει τους ανθρώπους που εργάζονται σε νοσοκομεία, στην πολιτική προστασία αλλά και όλους όσους βοηθούν συμπολίτες μας ή βρίσκονται μαζί με ασθενείς στις ΜΕΘ για να τους φροντίζουν.

Η κυβέρνηση θέλει να απλώσει «δίχτυ προστασίας» πάνω από όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για αυτό το λόγο, μέρος της βοήθειας του υγειονομικού υλικού που καταφθάνει καθημερινά από ξένες χώρες θα διατεθεί σε όσους δίνουν μάχες για να σώσουν τους συνανθρώπους μας.

13 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών.

Με τη συγκεκριμένη πτήση έφθασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού. Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean, αλλά και πτήσεις cargo. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ευχαριστεί όλη αυτή την κινητοποίηση και τον εθελοντισμό που δείχνουν έμπρακτα οικονομικά ισχυροί Έλληνες που ζούνε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό.

Όλες αυτές οι προμήθειες, αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι πολύ σημαντικές γιατί επιτρέπουν να ληφθούν αυστηρά, προληπτικά, μέτρα που έγκαιρα πήρε η Κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, τα μέτρα αυτά που λαμβάνονται είναι αυτά που «αγοράζουν» χρόνο για δύο πράγματα: για την επέκταση της κορύφωσης της πανδημίας ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μπορέσει να περιθάλψει όσους θα χρειαστούν νοσηλεία, και δεύτερον για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του προσωπικού του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα Σώματα Ασφαλείας.

Κ. Μητσοτάκης: Μειώστε τους μισθούς σας κατά το ήμισυ

Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς, να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Διαφορετικές προσεγγίσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, οι απαντήσεις των κομμάτων ήταν διαφορετικές.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το μέτρο να επεκταθεί αντί για δύο μήνες σε τρείς και να ισχύσει εκτός από τους βουλευτές, για ευρωβουλευτές, κρατικά στελέχη, προέδρους οργανισμών και γ.γ. ΔΕΚΟ.

Η Φώφη Γεννηματά έστειλε επιστολή Κ. Τασούλα, ζητώντας η Βουλή να αναλάβει την πρωτοβουλία για την οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μόνο μέσα από τους βουλευτές αλλά και τα αποθεματικά του κοινοβουλίου.

Ταυτόχρονα κάλεσε να συζητηθεί τροπολογία που είχε καταθέσει προ ημερών, ώστε όλοι όσοι ασχολούνται και βρίσκονται στη πρώτη γραμμή να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Έγινε δε γνωστό πως το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε χρήματα περίπου 60.000 ευρώ για την προμήθεια μέρους ιατρικού εξοπλισμού που χρειάζονται οι ΜΕΘ.

Για λαϊκισμό και υποκρισία κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι άλλοι τρείς πολιτικοί αρχηγοί, κρατώντας ο καθένας για τον εαυτό του τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η οποία έγινε άνω – κάτω.

Η κυβέρνηση αναφέρει:

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορούμε να σώσουμε τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάνοντας κάτι απλό: να μείνουμε σπίτι! Είναι μια από τις σπάνιες στιγμές στην Ιστορία που μπορεί να γίνουν όλοι ήρωες από τον καναπέ του σπιτιού τους! Για να αφήσουμε τους πραγματικούς ήρωες, με τις λευκές, τις πράσινες μπλούζες και τις στολές τους, να κάνουν τη δουλειά τους».

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξειδικεύσει με στοχευμένες παρεμβάσεις και βοήθεια σε πολλές κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα:

-Έχει δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν, για τους χρόνια πάσχοντες, επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30 Ιουνίου.
-Καθιερώνεται η εξ’ αποστάσεως άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr για τη διευκόλυνση ασθενών, γιατρών και φαρμακοποιών.
-Οι ασθενείς που παίρνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους μπορούν πλέον να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς τους.
-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε από χθες στον τρίτο άξονα του σχεδιασμού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επίσης όλα τα λύκεια και τα γυμνάσια της χώρας έχουν τη δυνατότητα σύγχρονης (ζωντανής) εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η ένταξη των δημοτικών σχολείων που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ήδη αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό του υπουργείου, πάνω από 700.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ