ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα για 500 Κινητές Ομάδες Υγείας

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα για 500 Κινητές Ομάδες Υγείας
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την άμεση εφαρμογή του προγράμματος για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, «έχει γίνει προετοιμασία προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρίσκονται στους δρόμους», ενώ πρόσθεσε πως αναφορικά με τις επισκέψεις ιδιωτών γιατρών στις οικίες, αυτές θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες.

Είχε προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύστασης και λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα, προβλέπεται η μίσθωση έως 500 οχημάτων, η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.

Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας.

Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ για τις ΚΟΜΥ, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Για τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο εάν τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού θα μπορούν να διεξάγονται και σε ιδιωτικά ιατρεία, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε πως κάτι τέτοιο υπάρχει στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, τόνισε ότι «χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις».

«Όποιος συμπολίτης μας χρειάζεται να κάνει το τεστ, το κάνει χωρίς κόστος. Αυτό μπορεί να γίνει στα δημόσια νοσοκομεία, τα νοσοκομεία αναφοράς και τα Κέντρα Υγείας για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

Στους 81 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Αυξήθηκαν κατά δύο οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο με το σύνολό τους να έχει πλέον φτάσει στους 81, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιλογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλέον 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Ελλάδα οι ασθενείς είναι 1.832.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, οι 19 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 72% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Δέκα άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αναφορικά με τους θανόντες, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως 23 εκ των 81 είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 74 έτη. Το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν περασμένης ηλικίας.

Εκ των 1.832 κρουσμάτων, οι 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 679 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν ληφθεί 28.584 κλινικά δείγματα.

Κορωνοϊός: 81 νεκροί και 1.832 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ