ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται αυστηρότερα μέτρα: Μεγάλο Σάββατο και Πάσχα χωρίς αυτοκίνητο

Έρχονται αυστηρότερα μέτρα: Μεγάλο Σάββατο και Πάσχα χωρίς αυτοκίνητο
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Πυρετός» επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του Πάσχα, με τους αρμόδιους να εξετάζουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από το Μεγάλο Σάββατο για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών και κατ’ επέκταση η διασπορά του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό.

Η καμπύλη του ιού στην Ελλάδα διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα, με τους ειδικούς να εκφράζουν συγκρατημένα την αισιοδοξία τους για την «επόμενη ημέρα».

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα, προειδοποιώντας ότι τραπέζια, σουβλίσματα και εορτασμοί θα μπορούσαν να «γκρεμίσουν» όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για κάποιες ώρες τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσο και την Κυριακή του Πάσχα.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποτρέψει τις μετακινήσεις των πολιτών προς τα σπίτια φίλων και συγγενών για το παραδοσιακό σούβλισμα.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Στέλιος Πέτσας διαμήνυσαν χθες –και μάλιστα για πολλοστή φορά- πως το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό.

Πρόκειται για μια θέση που εκφράζουν εδώ και αρκετές ημέρες και οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης.

«Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά» τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο των νεκροταφείων την Μεγάλη Παρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ανθρώπων που κατά παράδοση συρρέουν αυτές τις ημέρες στους χώρους ταφής.

Σταδιακή αντιστροφή των μέτρων απαγόρευσης

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα εξεταστεί εκ νέου 27 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σε περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι τα έχουμε πάει καλά και η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας έχει περιοριστεί αισθητά, τότε θα κρίνουν εάν θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, εάν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε ασφαλώς τα υφιστάμενα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο επιπλέον εβδομάδες –δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο ενώ θα ακολουθήσει ο κλάδος του τουρισμού. Τελευταίοι θα βγουν από τα σπίτια τους, όπως είναι άλλωστε και λογικό, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Προ ημερών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως αναζητείται φόρμουλα για το πώς θα έρθουν στη χώρα οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ