ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ζητάει την παραίτηση του Βρούτση για το «φιάσκο του Σκοιλ Ελικικου»

Ο Τσίπρας ζητάει την παραίτηση του Βρούτση για το «φιάσκο του Σκοιλ Ελικικου»
Δελτίου Τύπου

Κλιμακώνει την επίθεση του στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher.

Τα πολλά λάθη στις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης των ΚΕΚ έγινα viral στα social media με τα χιουμοριστικά hashtag #Σκοιλ_Ελικικου και #Μετζη_του_Νεοουκτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην όλη υπόθεση «βλέπει»:

  1. Διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Για την τηλεκατάρτιση δόθηκαν 85 εκατομμύρια ευρώ στα ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 σε 7 ΚΕΚ που παρέχουν τις σχετικές πλατφόρμες. Ωστόσο, κατά την Κουμουνδούρου, η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ δεν ήταν απαραίτητη. «Ήδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση», έγραψε στο Facebook η Έφη Αχτσιόγλου.
  1. Εξευτελισμό των επιστημόνων, αφού καλούνται να συμμετάσχουν σε μια δήθεν κατάρτιση όπου τους παρέχονται παρωχημένες ή ανύπαρκτες γνώσεις.

Στέλεχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι «η υπόθεση Σκοιλ Ελικικου» είναι σκάνδαλο ως προ τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και φιάσκο ως προς τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους επιστήμονες».

Η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" αποδεικνύει ότι το φιάσκο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων δεν ήταν απλώς μια ακόμα κυβερνητική αστοχία. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι:

«Έτσι εξηγείται προφανώς και η φυγομαχία του κ. Μητσοτάκη που αρνείται να απαντήσει στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Όσο όμως και να το αποφεύγει, θα κληθεί τελικά να δώσει εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για το πάρτι εκατομμυρίων προς κολλητούς και ημετέρους που έστησε η κυβέρνησή του εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.»

Παρέμβαση Τσίπρα

Τον τόνο όμως τον δίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Χτες έκανε σχετική ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα σε συνέντευξή του στον Κώστα Τσιτούνα στο Newsbomb ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις… αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά τη κρίση είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους, είναι γελασμένος.»

Ειδικά για το ζήτημα της τηλεκατάρτισης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι:

«Φυσικά και τα ΚΕΚ λειτουργούσαν και επί των ημερών μας. Δεν διανοηθήκαμε όμως ποτέ εμείς να στερήσουμε εκατομμύρια ευρώ από τους επιστήμονες, για να τα τσεπώσουν οι ιδιοκτήτες κάποιων ΚΕΚ, εν ονόματι μιας δήθεν επιμόρφωσης. Μέσα στην κρίση η κυβέρνηση λέει στους δικηγόρους, στους μηχανικούς, στους επιστήμονες ότι δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη, απλά είναι αγράμματοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι. Και από τα 1070 ευρώ που προορίζονται για κάθε επιστήμονα με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, η κυβέρνηση επιλέγει να του δώσει μόνο τα 600 και αυτά μέσω τηλεκατάρτισης για να μαθαίνει να ανοίγει τον υπολογιστή του και να κάνει restart. Και τα υπόλοιπα 470 σε κάποια Κέντρα Κατάρτισης, προκειμένου να κάνουν εικονικά μαθήματα.»

Και κλιμακώνοντας, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση:

«Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο.»

Προσέθεσε δε ότι: «Και όσο για τη δικαιολογία ότι δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς γιατί τα χρήματα ήταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πρόκειται για χυδαίο ψέμα. Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επέλεξε όμως τους μεσάζοντες που πουλάνε “σκόιλ ελικίκου” για μεταξωτές κορδέλες. Και επιβεβαίωσε πως η μόνη κατάρτιση που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι αυτή της αρπαχτής, που προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή λογική.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ