ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απομακρύνεται ο ανασχηματισμός: Γιατί αναγκάστηκε να τον διαψεύσει ο Μητσοτάκης

Απομακρύνεται ο ανασχηματισμός: Γιατί αναγκάστηκε να τον διαψεύσει ο Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με περίπου 500.000 άτομα να επιστρέφουν από σήμερα στις εργασίες τους, στην τρίτη φάση ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση παρακολουθεί βήμα - βήμα την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό επικεντρώνει πλέον την προσοχή της στις οικονομικές συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά και σε έντονο ύφος, θέλησε να διαψεύσει τα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις προτεραιότητες, θέλησε να στείλει ο ίδιος το μήνυμα ότι δεν είναι της παρούσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησής του, αλλά η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, με προτεραιότητα στην στήριξη των εργαζομένων που θα υποστούν απώλειες των εισοδημάτων τους και των επιχειρήσεων που θα δουν το τζίρο τους να μειώνεται.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί αποδοτικά»

Ο πρωθυπουργός, μέσω διαρροών από κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά».

Φέρεται μάλιστα να είπε σε συνεργάτες του ότι «ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».

Ωστόσο, η αναφορά ότι «ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται» πολύ απλά σημαίνει πως μόλις περάσει η υγειονομική κρίση, οι αλλαγές αυτές προφανώς και θα γίνουν.

Ήδη ορισμένοι τοποθετούν χρονικά τις αλλαγές στην κυβέρνηση στα μέσα καλοκαιριού, ώστε μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, να έχουν ήδη ενημερωθεί για τα χαρτοφυλάκιά τους όσοι, υφυπουργοί κυρίως, εισέλθουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Για αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία».

«Αγκάθι» η ανεργία

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης συγκεντρώνει το θέμα της ανεργίας και για αυτό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, βρίσκεται σε απ’ ευθείας συνεννόηση με το Πρωθυπουργικό Γραφείο και εντός της εβδομάδας πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την τόνωση και την οικονομική στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό.

Παράλληλα, και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πρόκειται να ανακοινώσουν πακέτο μέτρων για την στήριξη του τουρισμού.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης «απολαμβάνει» τις υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, γνωρίζει πολύ καλά πως αν η οικονομία δεν βαδίσει «συμπαθητικά», τότε το έδαφος στο οποίο πατάει είναι σαθρό και το κλίμα από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει, με τις δημοσκοπήσεις να ανατρέπονται και από εκεί που τον εμφανίζουν με τεράστιο προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομία και τον τουρισμό - ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά τι έρχεται.

Αν η ύφεση στην Ελλάδα είναι όση αναφέρουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενδεχομένως η κατάσταση να είναι αντιμετωπίσιμη, με μεγάλες, ωστόσο, απώλειες.

Γρίφος πού θα κινηθεί η ύφεση

Αν όμως η ύφεση ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο μέχρι και 7,9% απώλεια στο ΑΕΠ, και ο δείκτης οικονομικών επιδόσεων φτάσει στο «κόκκινο», τότε ασφαλώς θα ενεργοποιηθούν διαφορετικά πρωτόκολλα, που στόχο θα έχουν την αντιμετώπιση όλων των σεναρίων, ακόμη και των πιο ακραίων, όπως των πρόωρων εκλογών.

Για αυτό και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της εφημερίδας «Αυγή» δηλώνει έτοιμος για κάλπες -δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και αλλιώς- σε μια τέτοια περίπτωση.

Το θέμα των εκλογών είναι κάτι που συζητείται μεταξύ διαφόρων πολιτικών στελεχών, με άλλους να τις θεωρούν αναγκαίο κακό και άλλους ως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να μην γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα κρίνει πότε και πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, που προϋποθέτει βέβαια όλες οι εκτιμήσεις να έχουν βγει εκτός τόπου και χρόνου και που σημαίνει πολύ απλά ότι οικονομικά η χώρα θα έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματά της.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται να υφίσταται, αλλά θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα αντιδράσει η αγορά στο άνοιγμα του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια, αρκεί να μην επιστρέψει η πανδημία και γυρίσουμε σε συνθήκες μίας νέας καραντίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ