ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη και 60 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πόσες απευθείας αναθέσεις έγιναν με αφορμή την πανδημία;

Γεροβασίλη και 60 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πόσες απευθείας αναθέσεις έγιναν με αφορμή την πανδημία;
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αναλυτικά στοιχεία για το ποιες και πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού από τις 25 Φεβρουαρίου και μετά, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς όλους τους υπουργούς η γραμματέας τη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και 60 Βουλευτές αναφέρεται πως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η υγειονομική κρίση ως μανδύας για την νομιμοποίηση απευθείας αναθέσεων και χρηματοδοτήσεων που δεν είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Όπως αναφέρουν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι το μοναδικό, είναι τα vouchers για την κατάρτιση τύπου «σκοιλ ελικικού», καθώς διαπιστώνουν διαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, δωράκια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, σκανδαλώδεις υπερκοστολογημένες αναθέσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Η κυβέρνηση με πληθώρα διατάξεων έχει θεσπίσει τη διαδικασία απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων αλλά και ύπαρξης απορρήτου για δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ανεξαρτήτως ύψους ποσού και είδους προμήθειας/έργου/υπηρεσιών», υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ