ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Όνειρό μου να αναχωρούν οι τουρίστες από την Ελλάδα με αναμνήσεις από ηλιοβασιλέματα

Θεοχάρης: Όνειρό μου να αναχωρούν οι τουρίστες από την Ελλάδα με αναμνήσεις από ηλιοβασιλέματα
ΙΝΤΙΜΕ

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκκίνηση του τουρισμού στα μέσα Ιουνίου, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια, έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος κάλεσε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να αντιληφθούν ότι η εικόνα της χώρας είναι στα χέρια τους.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για θέματα αρμοδιότητας του, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως το όνειρο του είναι κι ο τελευταίος τουρίστας που θα επισκεφθεί τη χώρα μας να αναχωρήσει με ασφάλεια «μιλώντας μόνον για τις αναμνήσεις του και τα ηλιοβασιλέματα».

«Ανοίγουμε τον τουρισμό χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και θα κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας και ό,τι άλλο χρειαστεί», διαβεβαίωσε και επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: προσεχτική επιλογή με υγειονομικά κριτήρια, ελέγχους με αρκετά δειγματοληπτικά τεστ, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού και τους επισκέπτες και ενίσχυση κάθε προορισμού.

«Είμαστε εδώ, έχουμε ένα δυναμικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού και βρισκόμαστε σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και δεν θα σταματήσουμε όλο το καλοκαίρι να έχουμε ως στόχο τον τουρισμό με ασφάλεια για όλους», είπε ο Χάρης Θεοχάρης που σημείωσε με έμφαση πως το μότο από το virus free ειναι τώρα «health first» (η υγεία έχει προτεραιότητα).

«Η λίστα του EASA θα είναι ο μπούσουλας, δεν μιλάμε για απαγορεύσεις αλλά για ένα αυστηρό πρωτόκολλο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τους τουρίστες από την Ιταλία μετά και το αίτημα της γείτονος να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε πως γίνονται συζητήσεις στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Διευκρίνισε πως ακολουθούνται δύο μεθοδολογίες ελέγχου μετά και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου, εάν έρχονται επισκέπτες από χώρες με βεβαρημένο ιστορικό θα ακολουθείται το πρωτόκολλο με καθολικούς ελέγχους και καραντίνα όπου απαιτείται.

«Υπάρχουν αεροδρόμια της Ιταλίας που δεν είναι στη λίστα EASA, σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο επιδημιολογικού ελέγχου», είπε και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναλόγως του «φορτίου» που έρχεται θα εισηγούνται προκειμένου να λαμβάνονται από την κυβέρνηση οι κατάλληλες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ