ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Την Παρασκευή η δικαστική απόφαση για τη μετατροπή σε τζαμί

Αγία Σοφία: Την Παρασκευή η δικαστική απόφαση για τη μετατροπή σε τζαμί
AP Photo

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει το πρακτορείο.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Μιλώντας στο Reuters, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: «Αναμένουμε η απόφαση να είναι ακυρωτική (και) η ετυμηγορία να έρθει την Παρασκευή».

Τη 10η Ιουλίου θέτουν όμως και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ημέρα ανακόινωσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε την Πέμπτη ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

Δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών τουρκικών μέσων ενημέρωσης επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934 που φέρει υπογραφή Ατατούρκ και στην ομόφωνη απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ