ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. φέρνει το θέμα της Αγίας Σοφίας η Αθήνα

Στους ΥΠΕΞ της Ε.Ε. φέρνει το θέμα της Αγίας Σοφίας η Αθήνα
AP Photo/Emrah Gurel

Στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφερθεί το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Νίκος Δένδιας, με την Αθήνα να επιδιώκει επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας καθώς και της Κύπρου.

Ο Νίκος Δένδιας θα καταστήσει σαφές σε όλους τους ομολόγους του την προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, με στόχο να συμφωνηθεί πλήρης λίστα αυστηρών μέτρων που θα λάβει η Ένωση αν υπάρξει παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποιεί πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ αν χρειαστεί για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και καλεί την Ένωση να αντιδράσει πριν είναι αργά.

«Θα φύγω τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Εστιάζοντας στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό.

Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Τούρκου προέδρου, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως «ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως δυστυχώς είχε σχεδόν προβλεφθεί. «Είχα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της UNESCO, με την οποία είχα συνομιλήσει όταν είχα πάει στο Παρίσι, η οποία είχε αποστείλει επιστολή μη δημοσιευθείσα και είχε επικοινωνίες μη δημοσιευθείσες με την τουρκική πλευρά για να αποτρέψει το γεγονός. Θελήσαμε τότε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα, να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθεια μας, αλλά αντίθετα συνέχισε την πορεία της» σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η χώρα μας θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό, μέσω καταρχήν των υπολοίπων ομολόγων του, αλλά και της UNESCO, η οποία έχει τη θεσμική ευθύνη προστασίας του μνημείου.

Επίσης, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως για τον ίδιο η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας είναι κάτι το φοβερό. Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι λειτουργούν στην Τουρκία 453 ορθόδοξες εκκλησίες, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην πολύ μικρότερη από την Τουρκία, Θράκη λειτουργούν 256 τζαμιά.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο

Το ζήτημα της προκλητικής απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία συζήτησαν την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης που ξεκινά η Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Μάλιστα, με τον κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την ακλόνητη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες

Σημειώνεται πως και ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για «ιστορικό λάθος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου είναι λανθασμένη και θα του δημιουργήσει προβλήματα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε δε πως: «Πρέπει να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πονάνε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ