ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύστατη προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Ύστατη προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Προσπάθεια να περιορίσουν τις αντιδράσεις από τα βαριά μέτρα καταβάλουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς αναζητούν τρόπους να βρεθούν ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια αλλά και να μην επιστρέψουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα χρήματα του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το βράδυ στη Βουλή θα ανακοινώσει ότι από το πλεόνασμα του 2015 θα χρησιμοποιηθούν 100.000.000 ευρώ, ούτως ώστε να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ.

Την κίνηση αυτή προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι «στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα πει κάτι καλύτερο για το ΕΚΑΣ», μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega. O κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει δίκιο που διαμαρτύρεται για το ΕΚΑΣ αλλά δεν μπορούν να μιλούν αυτοί που το ψήφισαν».

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Τσίπρας και λόγω και των ενστάσεων που θέτουν ειδικά για τους στρατιωτικούς στελέχη των ΑΝΕΛ αναζητά λύση στο θέμα και θα έχει σύσκεψη στις 11.00 με τους πέντε υπουργούς που τους αφορά το ζήτημα με τα ειδικά μισθολόγια με σκοπό να βρουν ισοδύναμα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Σάββατο σύσκεψη για το θέμα που προκάλεσε ενδοκυβερνητική κρίση.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας καθώς και οι αναπληρωτές Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν είναι και η εξαίρεση των ένστολων με τη λογική ότι ούτως ή άλλως έχουν εξαιρεθεί από τον «κόφτη» οι αμυντικές δαπάνες.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση έγκειται στο γεγονός ότι το μέτρο αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν ζητήσει οι θεσμοί και η δημοσιονομική εξοικονόμηση που επέρχεται είναι της τάξης των 118 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που καθιστά την εύρεση ισοδυνάμων αυτού του ύψους εξαιρετικά δύσκολη.

Ένταση εντός και εκτός Βουλής

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε, αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και μεγάλη μερίδα πολιτών αντιδρούν δυναμικά με το νέο πακέτο μέτρων που προωθείται από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις εντός Βουλής συγκρούσεις, ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη, όταν και άνοιξε η συζήτηση στις Επιτροπές και κορυφώθηκαν χθες, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Παύλο Πολάκη και Μάκη Βορίδη, τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «Λωτοφάγους και Γερμανοτσολιάδες του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και τη νέα πρόκληση κατά της διαδικασίας από βουλευτή της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τον Ηλία Κασιδιάρη.

Το σημερινό... μενού στη Βουλή προμηνύεται ακόμα πλουσιότερο σε εντάσεις, καθώς θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στους δρόμους οι πολίτες και τα συνδικάτα

Την ίδια ώρα που η μάχη στη Βουλή θα χτυπά «κόκκινο», το κέντρο της Αθήνας θα γεμίζει από κόσμο. ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας «κατά του νέου "αντεργατικού" νομοσχεδίου», στο Σύνταγμα (17.00).

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τα μέλη του και το ΠΑΜΕ με το ραντεβού να είναι επίσης προγραμματισμένο για τις 17.00, αλλά στην Ομόνοια.

Η Λαϊκή Ενότητα, από την πλευρά της, καλεί «την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να κατέβουν μαζικά και μαχητικά και να πλημμυρίσουν την πλατεία Συντάγματος στις 17.30 το απόγευμα στο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων. Το σημείο συνάντησης θα είναι στις οδούς Όθωνος και Αμαλίας».

Εκτός από τα συνδικάτα, στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να βρεθούν και χιλιάδες πολίτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη νέα φοροκαταιγίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ