Χρ. Γιαλουρίδης: Η Τουρκία αμφισβητεί τη νομιμότητα - Φόβοι για θερμό επεισόδιο (aud)
Το ενδεχόμενο να προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, η Ελλάδα να έρθει σε δύσκολη θέση και η Τουρκία να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης και την κυριότητα των νησιών, δεν αποκλείει ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών.
Ο κ. Γιαλουρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, με αφορμή τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ότι η χώρα του εξαπατήθηκε όταν με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκαν τη νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη δήλωση που κάνει ο τούρκος πρόεδρος σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Είναι ενδιαφέρουσα η δήλωσή του, γιατί δείχνει ότι ο Ερντογάν όχι μόνο συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του, αλλά αμφισβητεί το διεθνές καθεστώς του Αιγαίου και με εκκωφαντικό τρόπο την νομιμότητα των νήσων του Αιγαίου» λέει ο κ. Γιαλουρίδης και προσθέτει:.
«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θέτει απλά θέμα νησιών αλλά Αιγαίου και αμφισβητεί το διεθνές καθεστώς και τη νομιμότητα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι».
Εξηγεί δε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι κάποια νησιά στο Αιγαίο της ανήκουν λόγω εγγύτητας και όχι λόγω πληθυσμιακής σύνθεσης.
Ωστόσο, ο καθηγητής θέτει και μία άλλη παράμετρο. Ότι δηλαδή η δήλωση Ερντογάν έγινε και για εσωτερική κατανάλωση.
Διαβάστε για το ίδιο θέμα:
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι αγρότες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ: Mπλόκο στον Ε65 το μεσημέρι – Τα αιτήματά τους (vid)
10:38
ΔΟΕ: Η τρέχουσα πετρελαϊκή κρίση «είναι πιο σοβαρή από αυτές του '73, του '79 και του 2002 μαζί»
10:34
Ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου
10:23
Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα (pic)
10:18