ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Γιαλουρίδης: Η Τουρκία αμφισβητεί τη νομιμότητα - Φόβοι για θερμό επεισόδιο (aud)

Χρ. Γιαλουρίδης: Η Τουρκία αμφισβητεί τη νομιμότητα  - Φόβοι για θερμό επεισόδιο (aud)
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας (φωτογραφία αρχείου)

Το ενδεχόμενο να προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, η Ελλάδα να έρθει σε δύσκολη θέση και η Τουρκία να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης και την κυριότητα των νησιών, δεν αποκλείει ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών.

Ο κ. Γιαλουρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, με αφορμή τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ότι η χώρα του εξαπατήθηκε όταν με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήθηκαν τη νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη δήλωση που κάνει ο τούρκος πρόεδρος σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι ενδιαφέρουσα η δήλωσή του, γιατί δείχνει ότι ο Ερντογάν όχι μόνο συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του, αλλά αμφισβητεί το διεθνές καθεστώς του Αιγαίου και με εκκωφαντικό τρόπο την νομιμότητα των νήσων του Αιγαίου» λέει ο κ. Γιαλουρίδης και προσθέτει:.

«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θέτει απλά θέμα νησιών αλλά Αιγαίου και αμφισβητεί το διεθνές καθεστώς και τη νομιμότητα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι».

Εξηγεί δε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι κάποια νησιά στο Αιγαίο της ανήκουν λόγω εγγύτητας και όχι λόγω πληθυσμιακής σύνθεσης.

Ωστόσο, ο καθηγητής θέτει και μία άλλη παράμετρο. Ότι δηλαδή η δήλωση Ερντογάν έγινε και για εσωτερική κατανάλωση.

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:

Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ