ΣΠΟΡ

Επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA – Εξηγεί τους λόγους πίσω από την απόφασή του

Επιστολή Βασιλειάδη στη FIFA – Εξηγεί τους λόγους πίσω από την απόφασή του
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Με επιστολή του στη FIFA, ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο υφυπουργός αθλητισμού γνωστοποίησε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στην επιστολή του εσωκλείεται και η επίσημη απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Το κείμενο της επιστολής, που είχε αποδέκτη τον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, έχει ως εξής:


«Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κάναμε τεράστια πρόοδο μαζί, ώστε να θεσπίσουμε νέους κανονισμούς σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και τις αυστηρές τιμωρίες. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό ποδόσφαιρο διάγει τεταμένους καιρούς εδώ και μερικά παιχνίδια, με το τελευταίο παράδειγμα να σημειώνεται χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίασε πολυάριθμες φωτογραφίες του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, κ. Ι. Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, βασισμένοι στα χθεσινά γεγονότα, καθώς και σε διάφορα συμβάντα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγωνιστικών, είμαι αναγκασμένος να προβώ στην απόφαση διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων των εμπλεκομένων στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα».

Αυστηρή προειδοποίηση της FIFA στην Ελλάδα

Μετά τα νέα επεισόδια και τις σκηνές χάους στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ υπήρξε παρέμβαση της FIFA που προειδοποίησε την ελληνική ομοσπονδία αλλά και την πολιτεία για αυστηρές συνέπειες αν δεν υπάρξουν μέτρα…

Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ και η FIFA πήρε θέση για το θέμα προειδοποιώντας σε πολύ έντονο ύφος την ελληνική πλευρά για άμεση λήψη αυστηρών μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο Τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, θα υπάρξουν κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην αποπομπή της ΕΠΟ από τις τάξεις της (σ.σ. αναφέρεται ξεκάθαρα η φράση «the suspension of the member association»).

fifa

Το δελτίο Τύπου της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πηγή: FIFA media advisory

Η ανακοίνωση:

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, υπεύθυνη για την παρακολούθηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα και προτρέπει όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να ενεργήσουν αμέσως για να τερματίσουν την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα περιστατικά συνέβησαν στο πλαίσιο εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αρμοδίων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτήν την κατάσταση και τώρα αναμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ταχέως. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA σημειώνει επίσης την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα Super League του 2017/18.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε είδους βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων θα υποχρέωνε τη FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή των ομοσπονδιών-μελών της FIFA υποβάλλοντας έκθεση στο Συμβούλιο της FIFA για εξέταση και τις πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από την ένωση μελών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ