ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: «Βουτιά» 20% μέσα σε δύο ημέρες

Bitcoin: «Βουτιά» 20% μέσα σε δύο ημέρες
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin, αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, επιδεικνύουν τόσο έντονη μεταβλητότητα, AP Photo

Απώλειες που ξεπερνούν τα 8.000 δολάρια κατέγραψε σε μόλις δύο ημέρες το κρυπτονόμισμα Bitcoin μετά τοξέφρενο «ράλι» των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το coindesk.com, από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 41.962,36 δολαρίων η τιμή του Bitcoin βούλιαξε στα 32.377,91 δολάρια μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, διαπραγματεύεται στα 35.442,43 δολάρια.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin, αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, επιδεικνύουν τόσο έντονη μεταβλητότητα, καταγράφοντας βίαιη άνοδο και αντίστοιχα βίαιη πτώση.

Διόρθωση ή κατοχύρωση κερδών

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες είναι αν πρόκειται για μια -αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό- κατοχύρωση κερδών ή αν μιλάμε για μια ευρύτερη διόρθωση που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του Bitcoin κάνουν λόγο για consolidation σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και θεωρούν ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα προσπαθεί να «χωνέψει» τα νέα υψηλά ώστε να εκτιναχθεί ακόμα ψηλότερα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως εντός του 2020 η τιμή του Bitcoin είχε αυξηθεί συνολικά κατά 270% ενώ από την αρχή του χρόνου εκτινάχθηκε από τα 30.000 δολάρια περίπου στο ιστορικό υψηλό των 41.962,36 δολαρίων για να χάσει στη συνέχεια ένα σημαντικό μέρος των κερδών του.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η πτώση του δολαρίου, οι εκτιμήσεις για νέο γύρο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και οι τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα -προσδοκώντας άμεση και υψηλή κερδοφορία- έφεραν την κατακόρυφη άνοδο των τελευταίων ημερών.

Εντούτοις, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα, η μεταβλητότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων -η οποία και δεν ρυθμίζεται από κάποια Κεντρική Τράπεζα ή άλλη Αρχή- είναι τεράστια, με τους αναλυτές να την παρομοιάζουν με «τρενάκι του τρόμου» λόγω των εξαιρετικά βίαιων ανόδων και πτώσεων. Έτσι, συστήνουν σε όσους θέλουν να «ποντάρουν» είτε στην άνοδο είτε στην πτώση του Bitcoin να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί αλλά και προετοιμασμένοι ακόμα και για ολική απώλεια του κεφαλαίου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ