ΑΓΟΡΕΣ

Standard & Poor's: Προειδοποιεί τη Βρετανία με υποβάθμιση σε περίπτωση Brexit

Standard & Poor's: Προειδοποιεί τη Βρετανία με υποβάθμιση σε περίπτωση Brexit
Φωτογραφία αρχεία από εργάτρια στο εργοστάσιο της Portmeirion στο Stoke-on-Trent, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 7 Απριλίου, η παραγωγικότητα των βρετανικών εργοστασίων υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του 2015 με το γρηγορότερο ρυθμό από το αποκορύφωμα της κρίσης REUTERS/Darren Staples/Files

Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απειλεί το τριπλό Α που της δίνει μέχρι σήμερα η Standard & Poor's.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε σήμερα (29/4) την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας στο AAA/A-1+ με αρνητικό outlook, όμως προειδοποίησε ότι το Brexit συνιστά μέγιστο κίνδυνο για την εθνική της οικονομία.

Οι αναλυτές του S&P Global Research εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα δώσει οριακό προβάδισμα στην παραμονή.

Ταυτόχρονα, προειδοποιούν ότι η πιθανότητα αντιευρωπαϊκής ψήφου αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» για τη βρετανική οικονομία και ιδίως για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις εξαγωγές.

Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης είναι πιθανόν να πλήξει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ, με συνέπεια η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (ή «Brexit») να μας οδηγούσε στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου κρατικού αξιόχρεου.

Στα γενικά συμπεράσματα της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στα διπλά ελλείμματα της χώρας, τα οποία θα είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν σε περίπτωση αποχώρησης, ιδίως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 5,2% και σε υψηλό δεκατιών.

Μια ψήφος αποχώρησης θα οδηγούσε, επίσης, σε αναζωπύρωση του αιτήματος για νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας στην Σκωτία, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στη Γηραιά Αλβιώνα.

Βεβαίως, δεν λείπουν και τα καλά λόγια για την βρετανική οικονομία. Οι αναλυτές της S&P θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ευημερεί ως κράτος–μέλος της ΕΕ», καθώς προσελκύει μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων με χαμηλό κόστος και εργατικό δυναμικό με εξειδίκευση, ενδυναμώνει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, ενώ ενισχύει το προφίλ της στερλίνας ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Τονίζουν, επίσης, ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη Βρετανία έχουν συνδράμει στις οικονομικές της επιδόσεις.

O οίκος αξιολόγησης εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι η αρνητική προοπτική σημαίνει μια στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση του βρετανικού αξιόχρεου εντός της επόμενης διετίας. Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's είχε αλλάξει το outlook από σταθερό σε αρνητικό τον Ιούνιο του 2015, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας και της υποχώρησης στο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα, που προκαλούσε η γενικότερη φιλολογία περί δημοψηφίσματος.

«Εκτός κυβερνητικού ελέγχου η ψήφος υπέρ Brexit»

Αυτό το τριπλό Α είναι και το μοναδικό που κρατά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), καθώς τόσο η Moody's όσο και η Fitch έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Μ. Βρετανίας στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα (Aa1 και AA+ αντίστοιχα), ήδη από το 2013 –στερώντας έτσι για πρώτη φορά μετά από το 1978 την απόλυτη κορυφή και αυτό με κυβέρνηση των Τόρις.

Ενδιαφέρον έχει μεταξύ άλλων, η διαπίστωση της Standard and Poor's πως, πάρα το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πήρε από τις Βρυξέλλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε, «κηρύσσοντάς τες ικανοποιητικές» και παρά το γεγονός ότι «επιχειρηματολογεί επιθετικά υπέρ της παραμονής σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ», το ότι η δημόσια γνώμη ενδεχομένως να επηρεαστεί από ζητήματα πέραν της οικονομίας –όπως το προσφυγικό και η εθνική κυριαρχία– «καθιστούν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα εκτός κυβερνητικού ελέγχου και επομένως συνιστούν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο στην αξιολόγησή μας».

Η εκτίμηση των αναλυτών του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί στις φωνές της Τράπεζας της Αγγλίας, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και άλλων οργανισμών, που προειδοποιούν αναλόγως τους Βρετανούς για τις αρνητικές συνέπειες του Brexit.

Τέλος, η Standard & Poor's αναφέρει ότι, αν το μερίδιο της στερλίνας στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών μειωθεί κάτω από 3%, τότε –με βάση τη μεθολογία που ακολουθεί– ο οίκος δεν θα την κατατάσσει πλέον στα αποθεματικά νομίσματα. Στο δ' τρίμηνο του 2015 το μερίδιο αυτό ανερχόταν στο 4,9%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για το δολάριο, το ευρώ και το γεν ήταν 64,1%, 19,9% και 4,1%. «Αν η στερλίνα χάσει το ρόλο της ως αποθεματικό νόμισμα, τότε θα μειώσουμε την αξιολόγησή μας για το Ηνωμένο Βασίλειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ