ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος σε Ελλάδα και Ευρώπη
Λίγο πριν το κλείσιμο της εβδομάδας, οι αγορές προσπαθούν να ανακάμψουν με ισχυρή ώθηση στους βασικούς δείκτες. AP Photo

Αθήνα και Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για να ολοκληρώσουν με θετικό πρόσημο μια εβδομάδα με πολλές διακυμάνσεις και δείχνουν να τα καταφέρνουν.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ, οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση με φόντο τις απειλές Πούτιν για το φυσικό αέριο, αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα ήταν μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκάλεσαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στους βασικούς δείκτες των Χρηματιστηρίων.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έδειξε να ξεκινάει τη συνεδρίαση της Παρασκευής σε θετικό έδαφος με ισχυρή άνοδο πάνω από το επίπεδο του 2%, παρότι χθες δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του, μετά την ανακοίνωση της αύξησης - ρεκόρ 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια του ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 14:37, η αγορά διαμορφώθηκε στις 843,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,13% και η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 45,50 εκατ. ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Τη ίδια ώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,67%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,08%.

Με ανοδική πορεία κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε σημαντική άνοδο κατά 1,49%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,38%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,54% και στο ίδιο επίπεδο βρέθηκε και στο Λονδίνο ο FTSE 100.

Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα βήματα της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου στον ολλανδικό δείκτη TTF χάνει 6,1% στα 207 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή παραμένει περίπου οκτώ φορές πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών για αυτή την περίοδο του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ