ΑΓΟΡΕΣ

Προϋπολογισμός, Fed και Πούτιν κρατούν σε εγρήγορση τις αγορές

Προϋπολογισμός, Fed και Πούτιν κρατούν σε εγρήγορση τις αγορές
Η εγχώρια αγορά καλείται σήμερα να αξιολογήσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίζεται στην Ολομέλεια Pixabay

Οι «απειλές» του Πούτιν προς τη Δύση για χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του και η διάσκεψη της Fed που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνουν τον «ρυθμό» στις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά καλείται σήμερα να αξιολογήσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίζεται στην Ολομέλεια, με φόντο τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέκυψε σήμερα στις πιέσεις και έχασε τις 830 μονάδες και καταγράφοντας απώλειες πάνω από το 1%. Στις 14:56 μμ ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε πτώση 1,27% εντείνοντας τις απώλειες στις 823,28 μονάδες με τζίρο 20,61 εκατ. ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι βασικοί δείκτες δεν ακολουθούν μία κοινή κατεύθυνση, αλλά κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις τα επιτόκια που θα έρθουν μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,42%, στην Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,14%, και στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,85%. Ενώ ο DAX στην Γερμανία είχε αριακές διακυμάνσεις.

Παρότι οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την αύξηση των 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η επίδραση που θα έχει η οικονομική σύσφιξη στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, αναμένουν πως το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος από 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ