ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 830 το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων

Έχασε τις 830 το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων INTIME NEWS

Κάτω από τις 830 μονάδες έπεσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μια συνεδρίαση με ισχυρές πιέσεις από πολλά μέτωπα, αλλά κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Η ανησυχία των επενδυτών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη με φόντο τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά και η στάση αναμονής για τις αποφάσεις από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια, ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους δείκτες σε Αθήνα και Ευρώπη.

Παράλληλα, ώθηση στην πτώση των τραπεζικών μετοχών φαίνεται να έδωσε και η δήλωση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Ο Ευρωπαίος επικεφαλής προέτρεψε τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις, λόγω του ενεργειακού σοκ.

Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης με πτώση 0,90% στις 826,36 μονάδες, καταγράφοντας τζίρο 42,81 εκατ. ευρώ. Κατάφερε όμως να περιορίσει την πτώση που ενδοσυνεδριακά έφτασε κοντά στο 1,61%, με κατώτερη τιμή στις 820,40 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχώρησε κατά 1,16% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έχασε 0,87%.

Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,07%), της Alpha Bank (-3,72%), της Eurobank (-3,08%) και της Πειραιώς (-2,20%).

Στην Ευρώπη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι αγορές παραμένουν ανοιχτές και με θετικό πρόσημο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη στις 18:06 να βρίσκεται στο +0,79%. Σε θετικό επίπεδο άνοιξε η συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Federal Reserve και την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ