ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι ανόδου για τις αγορές στο τελευταίο «λεπτό»

Ράλι ανόδου για τις αγορές στο τελευταίο «λεπτό»
Η εγχώρια αγορά σήμερα κινήθηκε στο μοτίβο των ευρωπαϊκών αγορών και άνοιξε κάτω από τις 790 μονάδες, όμως ανέκαμψε την τελευταία ώρα AP Photo

Σε ένα ανοδικό ράλι επιδόθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγη ώρα πριν το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης του Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τις 804 μονάδες, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει τον νέο μήνα, αλλά και το τέταρτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, με άνοδο 1,42% στις 804,19 μονάδες με τζίρο στα 38,31 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) έκλεισε με άνοδο 1,58%, ενώ o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,12%.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 κινήθηκε με άνοδο 0,72% στις 390,66 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες κοντά στο 0,8%, συνεχίζοντας στο κλίμα της περασμένης εβδομάδας, όταν έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο με ισχυρή πτώση.

Σημειώνεται πως η εγχώρια αγορά σήμερα κινήθηκε στο μοτίβο των ευρωπαϊκών αγορών και άνοιξε κάτω από τις 790 μονάδες και με απώλειες στο επίπεδο του 0,40%. Το κλίμα που έφερε απώλειες 7,4% για τον Σεπτέμβριο στο κλείσιμο του μήνα την Παρασκευή συνεχίστηκε και στο μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, των οικονομικών εξελίξεων στην Βρετανία και τα στοιχεία για τον δείκτη της μεταποίησης (PMI) στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεων της ΕΕ για την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισαν την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας στην Σύνοδο της Παρασκευής.

Ειδικά για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, μεταξύ των σημαντικών σημείων στην «ατζέντα» αυτών των ημερών είναι και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται στην Πράγα της Τσεχίας.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Βρετανία, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε οριακή ανάπτυξη ύψους 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και σήμερα η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε την προγραμματισμένη μείωση φόρου εισοδήματος.

Σε αυτό το κλίμα, σήμερα η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,35% στο 1,1207 έναντι του δολαρίου, κοντά στο επίπεδο που είχε το νόμισμα πριν την μεγάλη πτώση που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου απόρροια των ανακοινώσεων του Βρετανού υπουργού Οικονομικών.

Τις τελευταίες ημέρες η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και τα κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψαν ιστορικά sell off, κάτι που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε έκτακτες αγορές ομολόγων για να ρίξει τους τόνους.

Στα εταιρικά νέα, οι απώλειες της μετοχής της Credit Suisse έφτασαν κοντά στο 10% σήμερα, μετά την είδηση πως ο επικεφαλής της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, το καλοκαίρι όταν ανέλαβε το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, ζήτησε περιθώριο των 100 ημερών για να παρουσιάσει τη νέα του στρατηγική. Κάτι που αναμένεται να γίνει στις 27 Οκτωβρίου.

Rebound πάνω από τα 87 δολάρια το brent

Κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο διαπραγματευόταν το μεσημέρι της Δευτέρας το αμερικάνικο αργό (WTI), ενώ το brent ξεπέρασε τα 87 δολάρια, μετά από ενδείξεις πως ο OPΕC+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, και επιπρόσθετα αυτών μπορεί να γίνουν εθελοντικές μειώσεις από μεμονωμένα κράτη-μέλη, γεγονός που θα την καθιστά τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020, για να δώσει νέα ώθηση στις τιμές, όταν συνεδριάσει στις 5 Οκτωβρίου.

Μια μείωση αυτού του μεγέθους θα ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη της πανδημίας, αν και οι εκπρόσωποι του OPΕC+ είπαν ότι η τελική απόφαση για το μέγεθος των περικοπών δεν θα ληφθεί μέχρι να συγκεντρωθούν οι υπουργοί στη Βιέννη την Τετάρτη.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά ένα τέταρτο τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τη ζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ