ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στις 31/10 ο προϋπολογισμός για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο

Βρετανία: Στις 31/10 ο προϋπολογισμός για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο
Η νέα ημερομηνία θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Αγγλίας να κατανοήσει τα κυβερνητικά σχέδια φόρων και δαπανών προτού ανακοινώσει το επόμενο επιτόκιό της στις 3 Νοεμβρίου AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία θα δημοσιοποιήσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της και τις ανεξάρτητες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε επιστολή προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανέφερε πως η νέα ημερομηνία θα δώσει στο Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) αρκετό χρόνο προκειμένου να αξιολογήσει τα επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία και θα επιτρέψει μια πλήρη διαδικασία προβλέψεων.

Παράλληλα, η νέα ημερομηνία θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Αγγλίας να κατανοήσει τα κυβερνητικά σχέδια φόρων και δαπανών προτού ανακοινώσει το επόμενο επιτόκιό της στις 3 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνηση επρόκειτο να ανακοινώσει το σχέδιο, επιπροσθέτως ενός μινι-προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και προέβλεπε μειώσεις φόρων ύψους 45 δισ. στερλινών, στις 23 Νοεμβρίου.

Ωστόσο η άσχημη αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου και στην έλλειψη συνοδευτικών ανεξάρτητων προβλέψεων, άσκησε πίεση στον υπουργό Βρετανό Οικονομικών να δράσει ταχύτερα και να καθορίσει πώς θα πληρώσει τη κυβέρνηση για τις φορολογικές περικοπές και ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους.

Ο Κουάρτενγκ είχε πει πως το OBR δεν θα είχε αρκετό χρόνο για να παράσχει ικανοποιητικές προβλέψεις για τις ανακοινώσεις που είχε κάνει στις 23 Σεπτεμβρίου, αν και το OBR αντέκρουσε την εκτίμηση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ