ΑΓΟΡΕΣ

Πληθωρισμός και ανεργία κατακρήμνισαν την Wall Street - Απώλειες και στην Αθήνα

Πληθωρισμός και ανεργία κατακρήμνισαν την Wall Street - Απώλειες και στην Αθήνα
Παράλληλα, η έκθεση για τον πληθωρισμό βύθισε τα futures της Wall Street, διαγράφοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών Getty Images / Chris Hondros / Staff

Προς επταήμερο αρνητικό σερί κατευθύνεται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες αυξήθηκαν τις τρεις από τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, στο υψηλότερο επίπεδο αιτήσεων από τα τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 8,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%.

Από την άλλη, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9.000 σε 228.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, περίπου 3.000 υψηλότερα από ότι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Μάλιστα, ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 3.000 σε 1,368 εκατομμύρια.

Σε αυτό το κλίμα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Πέμπτης στην Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,74%, ο S&P 500 έχασε 2,25% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,88%.

Παράλληλα, η έκθεση για τον πληθωρισμό βύθισε τα futures της Wall Street, διαγράφοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κατέγραψαν απώλειες 1,83%, τα futures του S&P 500 έχασαν 2,06% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν κατά 3,05%.

Αντίστοιχη επιρροή είχαν τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έμεινε ανεπηρέαστο, καταγράφοντας πτώση 0,19% στις 816 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με μια βουτιά από το +0,84% και τις 825 μονάδες. Την ίδια ώρα περιόρισε τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα κοντά στο 1%. Στις 17:15 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε απώλειες 0,18% στις 385,11%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ