ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό «γύρισμα» στις αγορές - Πάνω από τις 854 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Θετικό «γύρισμα» στις αγορές - Πάνω από τις 854 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ψηλά στην ατζέντα σήμερα είναι και η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες INTIME

Με αρνητικό πρόσημο και χαμηλές διακυμάνσεις κινήθηκαν το πρωί της Πέμπτης τα χρηματιστήρια σε Αθήνα και Ευρώπη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και αποτιμούν τα μακροοικονομικά δεδομένα των μεγάλων οικονομιών, αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε θετικό επίπεδο το μεσημέρι και λίγο αργότερα ακολούθησε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Βρετανία, όπου κυβέρνηση της Λιζ Τρας βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και μια ακόμα έκτακτη αποχώρηση, αυτή της υπουργού Εσωτερικών, μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών. Και όλα αυτά μόλις 1,5 μήνα μετά τις εκλογές.

Ψηλά στην ατζέντα σήμερα είναι και η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα συζήτησης την ενεργειακή κρίση. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, οι οποίες βρίσκουν σύμφωνους τους ευρωπαίους ηγέτες, αν και σύμφωνα με το προσχέδιο των αποφάσεων που έχουν κυκλοφορήσει, θα υπάρχει και επιπλέον ένα αίτημα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 17:19 μμ κατέγραφε άνοδο 0,33% στις 399,06 μονάδες. Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών την ίδια ώρα βρέθηκε στις 854,80 μονάδες με άνοδο 0,78%, ενώ ο τζίρος ήταν στα 45,84 εκατ. ευρώ, έχοντας αλλάξει πρόσημο και ξεπερνώντας ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Παράλληλα, πτώση της τάξεως του 23,77% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Παρασκευή 20/10 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 191,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 250,61 ευρώ που ήταν η τιμή για την Πέμπτη.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, σημειώνεται πως ο μεταποιητικός τομέας της Γαλλίας σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο, εν μέσω αυξανόμενων τιμών ενέργειας και μειωμένης ζήτησης, παράλληλα, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν 45,8% σε ετήσια βάση για τον Σεπτέμβριο.

Στα εταιρικά νέα, αυτά που ξεχώρισαν είναι τα απογοητευτικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Ericsson, τα οποία έφεραν πτώση 13% στην μετοχή της εταιρείας. Παράλληλα, απώλειες άνω του 4% σημείωσε η μετοχή της Nokia, καθώς η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο για τα κέρδη του γ' τριμήνου. Κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η Volvo για το τρίτο τρίμηνο του 2022, προκαλώντας πτώση 4% στην μετοχή σήμερα.

Στον αντίποδα, ο οίκος πολυτελών προϊόντων Hermès ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των εσόδων και κατέγραψε αύξηση πωλήσεων σε Κίνα και Ευρώπη. Τα θετικά αποτελέσματα έφερε άνοδο 2,5% στην μετοχή της εταιρείας το πρωί της Πέμπτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ