ΑΓΟΡΕΣ

Συνάλλαγμα: Σε χαμηλό άνω των 32 ετών το γιεν - Ενισχυμένο το ευρώ

Συνάλλαγμα: Σε χαμηλό άνω των 32 ετών το γιεν - Ενισχυμένο το ευρώ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική για να ανακόψει την «κατηφόρα» του γιεν AP Photo/Eugene Hoshiko

Σε νέο χαμηλό 32 ετών έφτασε το γιεν έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει στις αγορές για να εξομαλύνει τις πιέσεις, σύμφωνα με το Reuters. Το πρωί της Πέμπτης η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 150 γεν ανά 1 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.

Όπως σημειώνεται, η αντίδραση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) στις πιέσεις που δέχεται το γιεν ήταν να ανακοινώσει μια απρογραμμάτιστη έξοδος στις αγορές, αναφέροντας πως θα αγοράσει ομόλογα από χρονική διάρκεια 5 ετών και άνω, αξίας 250 δισ. γιεν (1,7 δισ. δολαρίων), ενώ θα προχωρήσει και στην αγορά 10ετών ομολογιών με επιτόκιο στο 0,25%.

Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, ανέφερε την Τετάρτη πως η τράπεζα δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική για να ανακόψει την «κατηφόρα» του γιεν, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σουνίτσι Σουζούκι, δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση θα λάβει τα «αναγκαία βήματα» για να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος. «Οι απότομες κινήσεις του γιεν είναι ανεπιθύμητες. Δεν μπορούμε καθόλου να επιτρέψουμε κινήσεις που πηγάζουν από κερδοσκοπικές συναλλαγές» υπογράμμισε ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ.

Οριακά ενισχυμένο το ευρώ

Σήμερα το ευρώ σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του δολαρίου, σε ποσοστό 0,06% και διαμορφώθηκε στα 0,9783 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα 146,6350 γεν, στο 0,8720 με τη στερλίνα και στο 0,9840 με το ελβετικό φράγκο.

Όσον αφορά στην στερλίνα, το βρετανικό νόμισμα σημείωσε οριακή πτώση 0,04% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,1217 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ