ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην κορεατική χερσόνησο με απειλές Πιονγιάνγκ κατά Σεούλ

Στο «κόκκινο» η ένταση στην κορεατική χερσόνησο με απειλές Πιονγιάνγκ κατά Σεούλ
Πύραυλος ATACMS εκτοξεύεται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ουάσινγκτον και Σεούλ σε άγνωστη τοποθεσία στη νότιοκορεατική επικράτεια, 5 Oκτωβρίου 2022 South Korea Defense Ministry via AP

Κάνοντας λόγο περί «σκόπιμων προκλήσεων» της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί ότι θα λάβει «συντριπτικά στρατιωτικά αντίμετρα», με την ένταση στην περιοχή να έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά το μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Την προειδοποίηση απηύθυνε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού στρατού μια ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς και τις βολές πυροβολικού κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, οι βολές πυροβολικού ήταν προειδοποίηση για τις «επαναλαμβανόμενες προκλήσεις του εχθρού στη μεθόριο», μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Στο εξής, ο στρατός μας δεν θα επιτρέψει ποτέ καμία πρόκληση από τους εχθρούς που κλιμακώνουν τη στρατιωτική ένταση στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε και απείλησε με «συντριπτικά στρατιωτικά αντίμετρα».

Βορειοκορεατικά μαχητικά πέταξαν χθες, Παρασκευή, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών και αεροσκάφη της νοτιοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Με το μπαράζ πυραυλικών δοκιμών, που καταδικάζεται διεθνώς, η Βόρεια Κορέα «δείχνει τα δόντια της» εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια.

Σε στρατηγικούς όρους, η συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ είναι συνέπεια της παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας που της έδωσε την ευκαιρία να προκαλέσει τους γείτονές της χωρίς φόβο να προκαλέσει έναν νέο γύρο κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο αποσπά την προσοχή του Τζο Μπάιντεν, αλλά άνοιξε την πόρτα σε στενότερους δεσμούς μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας, ενώ η πρόσφατη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν επέτρεψε στον Βορρά να εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ