ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Οι βρετανικές εξελίξεις πιέζουν την Ευρώπη – Κράτησε αντιστάσεις η Αθήνα

Αγορές: Οι βρετανικές εξελίξεις πιέζουν την Ευρώπη – Κράτησε αντιστάσεις η Αθήνα
Οι επενδυτές δείχνουν να θέλουν να κρατήσουν το επίπεδο σταθερό την τελευταία ημέρα της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες INTIME

Παρά το ανοδικό ξέσπασμα που κατέγραψε η εγχώρια αγορά λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης την Πέμπτη το απόγευμα, το πρωί της Παρασκευής επέστρεψε σε πτωτική πορεία. Ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε να κρατάει ακόμα αντιστάσεις με περιορισμένες απώλειες, σε σχέση με την ισχυρή πτώση των ευρωπαϊκών αγορών την ίδια ώρα.

Στις 17:19 ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 854,99 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02% με τζίρο 42,14 εκατ. ευρώ, αν και νωρίτερα έπεσε κάτω από τις 850 μονάδες. Οι επενδυτές έδειξαν να θέλουν να κρατήσουν το επίπεδο σταθερό την τελευταία ημέρα της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκές αγορές ήταν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, υπό την πίεση του βρετανικού πολιτικού χάους μετά την παραίτηση της Λίζ Τρας από τον ρόλο του πρωθυπουργού, μόλις 44 ημέρες μετά την εκλογή της.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Στην χθεσινή τους ανακοίνωσε έδωσαν ελπίδες για μια λύση του γρίφου της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Γερμανία είπε το «οκ» στη συζήτηση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,37% στις 397,15 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε κοντά στο -1,5%. Το λιανικό εμπόριο ήταν ο κλάδος που οδήγησε την πτώση, χάνοντας σχεδόν 4%. Αμέσως μετά ακολούθησε ο κλάδος των κατασκευών με απώλειες 2,4% και τα οικιακά είδη με πτώση 2,2%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Adidas έπεσε 7,2% στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για ενδεχόμενη πτώση των κερδών το 2022. Παράλληλα, απώλειες κοντά στο 4% σημείωσε και η Puma.

Η στερλίνα κατέγραψε νέα πτώση σχεδόν 1%, καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς και χάνοντας τα περιορισμένα κέρδη που σημείωσε χθες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης από την Λιζ Τρας.

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου

Στα 116 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), καθώς η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις από άλλα κράτη-μέλη να ανοίξει τον δρόμο για ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία μειώθηκαν σήμερα καθώς ο ήπιος καιρός, οι πλήρεις δεξαμενές αποθήκευσης και οι αυξημένες αφίξεις δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την προμήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ