ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε τις 870 μονάδες - Ο καλύτερος μήνας του 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε τις 870 μονάδες - Ο καλύτερος μήνας του 2022
O Οκτώβριος ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε την καλύτερη απόδοση για φέτος AP Photo

Στις 874,27 μονάδες με άλμα 1,57% και κέρδη 76,27 εκατ. ευρώ έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σχεδόν κατά 1 μονάδα.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) έκλεισε με άνοδο 1,63% στις 2121,14 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έκλεισε στις 1.313,54 μονάδες με πτώση 0,35%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 604,30 μονάδες.

Σε επίπεδο μήμα, ο Οκτώβριος ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε την καλύτερη απόδοση για φέτος, με συνολικά κέρδη 10,47%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 11,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 16,54%.

Η εγχώρια αγορά επηρεάστηκε ανοδικά από την Ευρώπη, όμως ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πιο ισχυρά, με σημαντικό παράγοντα για τις ανοδικές κινήσεις την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό, καθώς για την Ελλάδα επιβραδύνθηκε πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, με βοήθεια από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών συνεχίστηκε.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε συγκρατημένες κινήσεις με άνοδο 0,52%, καθώς ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο σημείωσε άνοδο - ρεκόρ στο 10,7%.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 31/1 επιφυλάσσει αρκετά νέα δεδομένα για τις αγορές και ενδέχεται να αλλάξει το κλίμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς επίκεινται η συνεδρίαση της Federal Reserve και τα αμερικανικά στοιχεία για τις μισθοδοσίες. Την Πέμπτη θα υπάρχουν εξελίξεις και από πλευράς Βρετανίας, για τις ανακοινώσεις της Bank of England.

Ευρωαγορές: Πρόβλεψη για πτώση 17% το 2022

Έρευνα του Bloomberg κάνει λόγο για πτώση κατά 17% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο σύνολο του 2022. Πρόβλεψη, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει την χειρότερη επίδοση των ευρωπαϊκών αγορών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο οι αναλυτές της Goldman Sachs και της Τράπεζας των ΗΠΑ (BofA) έχουν μειώσει τα outlook τους τις τελευταίες εβδομάδες, με τις προοπτικές για ένα ενδεχόμενο ανοδικό ράλι στο τέλος της χρονιάς να είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα και την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ