ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Βουτιά για το Bitcoin – Τι αλλάζει με το deal μεταξύ Binance και FTX

Κρυπτονομίσματα: Βουτιά για το Bitcoin – Τι αλλάζει με το deal μεταξύ Binance και FTX
Το πρωί της Τετάρτης το κλίμα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει νευρικό INTIME

Η συμφωνία εξαγοράς που ανακοίνωσαν η Binance και η FTX.com την Τρίτη 8/11 έριξε το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, το bitcoin, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών.

Το πρωί της Τετάρτης 9/11 το κλίμα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει νευρικό, αν και με πιο μετριασμένες απώλειες. Συγκεκριμένα, το bitcoin σημείωσε απώλειες 1% στα 18.400 δολάρια

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης το bitcoin έφτασε να χάνει πάνω από 11% φτάνοντας πρόσκαιρα και τα 17.300 δολάρια, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο του από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ ανάλογες απώλειες σημείωσε και το ether, που έφτασε να πέφτει έως και τα επίπεδα των 1.228,89 δολαρίων, με συνολικές απώλειες σχεδόν 18% από το πρωί της Τρίτης.

Επιχείρηση «διάσωσης» για την FTX

Πριν από λίγες ημέρες, το διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα που ήθελαν την Binance να πουλάει 530 εκατ. δολάρια σε FTT, δηλαδή το token του FTX. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, CEO της FTX.com επιχείρησε να καθησυχάσει την αγορά σημειώνοντας ότι είχαν κυκλοφορήσει «αβάσιμες φήμες» και ότι το ανταλλακτήριο διατηρεί ελεγμένα οικονομικά στοιχεία.

Την Τρίτη, ο CEO της Binance ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά της FTX.com – με μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων (non-binding LOI) - με στόχο «την αποκατάσταση των προβλημάτων ρευστότητας» της τελευταίας και σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αναμένεται να αναμορφώσει συνολικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, ο CEO του Binance, Τσανπένγκ Ζάο, ανέφερε σε tweet του χθες, Τρίτη, ότι το FTX βρέθηκε αντιμέτωπο με «σημαντική απώλεια ρευστότητας» και «ζήτησε τη βοήθειά μας».

Η συμφωνία φαίνεται να βάζει τέλος στην κόντρα μεταξύ των επικεφαλής των δύο εταιριών, του Τσανπένγκ Ζάο της Binance και του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ της FTX.com.

Πλέον, η αγορά εστιάζει την προσοχή της στο FTX token, το ψηφιακό νόμισμα του ανταλλακτηρίου που κατέρρευσε με βουτιά 72% την Τρίτη, ενώ σήμερα χάνει κατά 22% κατρακυλώντας σε χαμηλό δύο ετών στα 4,25 δολάρια, υπό την πίεση των εξελίξεων.

Σημειώνεται πως το sell-off στο ανταλλακτήριο FTX πυροφοτήθηκε από δημοσίευμα του coindesk την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ανέφερε ότι σημαντικό μέρος του ισολογισμού της επενδυτικής εταιρείας Alameda, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Μπάνκμαν-Φρεντ, απαρτίζεται από το FTX token και το κρυπτονόμισμα Solana, κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τα επίπεδα ρευστότητας του ανταλλακτηρίου.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, Καρολ Έλισον, υποστήριξε σε tweet της την Κυριακή ότι εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια assets που δεν αντικατοπτρίζονται στο δημοσίευμα του CoinDesk, αν και μεγάλα πρακτορεία όπως το Reuters ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ