ΑΓΟΡΕΣ

FTX: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - Βουλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

FTX: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - Βουλιάζουν τα κρυπτονομίσματα
Η χρεοκοπία της FTX προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων AP Photo/Kin Cheung

Άδοξο τέλος είχε μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. H FTX κατέθεσε σήμερα αίτηση πτώχευσης παρά τις προσπάθειες να βρει ρευστότητα μέσω χρηματοδότησης από επενδυτές.

Τώρα οι αναλυτές φοβούνται για ένα ενδεχόμενο κύμα χρεοκοπιών και μια κατακόρυφη βουτιά στην αξία των κρυπτονομισματων.

Μετά από μια εβδομάδα έντονων αναταράξεων, το ανταλλακτήριο crypto FTX, όπως και η χρηματιστηριακή του ομίλου Alameda Research γνωστοποίησε την εκκίνηση των διαδικασιών για την πτώχευση της, καθώς έχασε περίπου 32 δισ. δολαρίων της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Την ίδια ώρα, ο 30χρονος ιδρυτής της εταιρείας, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX και την αντικατάσταση του από τον J. Ray III.

Μετά την παραίτηση του, ο Μπάνκμαν Φριντ έγραψε στο Twitter ότι σοκαρίστηκε που είδε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως εξελίχθηκαν αυτή την εβδομάδα, όμως τόνισε πως η πτώχευση «δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει το τέλος για τις εταιρείες ή την ικανότητά τους να παρέχουν αξία και κεφάλαια στους πελάτες τους κυρίως».

Ισχυρές αναταράξεις στην αγορά των crypto

Η χρεοκοπία της FTX προκαλεί ανησυχία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, εκτοξεύονταςτις ήδη μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες τα token.

Συγκεκριμένα, το bitcoin έπεσε στο επίπεδο των 16.676 δολαρίων, ενώ νωρίτερα η πτώση για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έφτασε να ξεπερνάει ακόμα και το 7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2020. Σημειώνεται πως το κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 75% από τα υψηλά που είχε καταγράψει το 2021 και φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια. Αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκε και το ethereum στα 1.240 δολάρια με πτώση 6,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ