ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένες κινήσεις στις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένες κινήσεις στις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Περιορισμό των διορθώσεων κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή 25/11, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές και μείωσαν τις έντονες πρωινές απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 17:19 κυμάνθηκε κοντά στο επίπεδο που έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης 24/11, στις 917,64 μονάδες με πτώση 0,23% και τζίρο στα 47,10 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο σήμερα το πρόσημο είναι αρνητικό, σε αντίθεση με τα χθεσινά σημαντικά κέρδη κατά 1,48%, όταν σημειώθηκαν νέα υψηλά επταμήνου, από τις 29 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% στις 440,09 μονάδες, μετά από μια μέρα οριακών κινήσεων κοντά στη βάση. Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ήπιες διακυμάνσεις και σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα συναλλαγών σε θετικό επίπεδο, καθώς τα τελευταία πρακτικά της Fed αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λιγότερο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, όπως αναφέρει το CNBC, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών σήμερα επικεντρώθηκε στα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, τα οποία αποδείχθηκαν ισχυρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη καταγράφει τροχιά ανάκαμψης, καθώς αναμένεται να συνεχίσει να σταθεροποιείται τον Δεκέμβριο, αν και θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της ομάδας έρευνας αγοράς GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στο -40,2 τον Δεκέμβριο από -41,9 τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεψαν μέτρηση -40, σύμφωνα με το Marketwatch.

«Υποτονική» Black Friday

Η Black Friday δεν έδωσε ώθηση στον κλάδο της λιανικής Stoxx 600 Retail με τον δείκτη είχε πτώση σήμερα 0,5%, με την οποία θεωρείται πως ξεκινάει η περίοδος των εορταστικών αγορών. Κύριος λόγος για την υποτονική πορεία των πωλήσεων εκτιμάται πως είναι ο υψηλός πληθωρισμός που έχει πλήξει σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Μάλιστα, από την αρχή του έτους ο δείκτης έχει χάσει πάνω από 30%.

Η «μάχη» των προσφορών που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 ημέρες στην αγορά κορυφώνεται σήμερα, ανήμερα της Black Friday.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη βγάλει στον αέρα από τις προηγούμενες μέρες τις προσφορές στα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν ήδη κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς. Σήμερα ωστόσο, αναμένεται να προστεθούν, νέα προϊόντα και μεγαλύτερες προσφορές ενώ στην «αρένα» θα μπουν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Έως και τη Δευτέρα άλλωστε η αγορά θα κινείται σε ρυθμούς Black Friday και Cyber Monday ενώ τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ