ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ποδαρικό» πάνω από τις 922 μονάδες - Κέρδη και στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ποδαρικό» πάνω από τις 922 μονάδες - Κέρδη και στην Ευρώπη
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Με ισχυρή άνοδο πάνω από τις 922 μονάδες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022, παίρνοντας ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών.

Η θετική στάση των επενδυτών αφορά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι πιέσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από αυτό τον μήνα, δημιουργώντας προσδοκίες για χαλάρωση των πιέσεων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως «είναι λογικό να μετριάσουμε κάποια στιγμή τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς πλησιάζουμε στο σημείο από όπου θα είναι εφικτή η μείωση του πληθωρισμού» και σημείωσε πως:

«Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την FED στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις ύψους 75 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, στο θετικό κλίμα σήμερα συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων, το χθεσινό rebalancing των μετοχών στον δείκτη MSCI Greece Standard, η μείωση του πληθωρισμού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και η θετική εκτίμηση της Goldman Sachs για τις προοπτικές του Χρηματιστήριου Αθηνών το 2023, καθώς οι αναλυτές τοποθετούν την ελληνική αγορά στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες αποδόσεις τη νέα χρονιά

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κέρδισε 1,11% στις 922,42 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,90 εκατ. ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης έφτασε στις 925,04 μονάδες.

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap) κέρδισε 1,24% στις 2.250 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) ισχυροποιήθηκε 0,87% στις 1.389 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ανέβηκε 2,06% στις 666,59 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε στις 443 μονάδες με άνοδο 0,67%.

Διαφορετικό κλίμα επικρατεί στην Wall Street σήμερα παρά την χθεσινή άνοδο, καθώς ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 300 μονάδων ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων για τις θέσεις εργασίας. Ο S&P 500 έχασε 0,6% και ο Nasdaq Composite είχε πτώση 0,7%.

Παράλληλα, αντίστροφα από την επίδραση που είχαν οι δηλώσεις του Πάουελ στις αγορές, το δολάριο δέχθηκε πιέσεις και το ευρώ κατέγραψε σημαντική άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έφτασε να ενισχύεται άνω του 1% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στα 1,00513 δολάρια ανά 1 ευρώ, για πρώτη φορά τους τελευταίους 5 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ