ΑΓΟΡΕΣ

Brent και WTI παραμένουν «χαμηλά» με φόντο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Brent και WTI παραμένουν «χαμηλά» με φόντο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Πτώση σχεδόν 4% κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του Brent, για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουάριου AP Photo/Hussein Malla

Πτώση σχεδόν 4% κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του Brent, για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουάριου, την Τρίτη 6/12, ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και σε συνέχεια της υποβάθμισης των προβλέψεων των ΗΠΑ για το 2023.

Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός Energy Information Administration (EIA) εκτίμησε πως η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου, ενώ αντίστοιχα η αύξηση της ζήτησης θα είναι μικρότερη.

Έτσι σύμφωνα πάντα με την ΕΙΑ, μεσοσταθμικά για το τρέχον έτος οι τιμές του Βrent θα διαμορφωθούν στα 101,48 δολάρια, πρόβλεψη κατά 0,6% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Όσο για το 2023, προβλέπει πως η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 92,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, για αμερικανικό αργό (WTI), η πρόβλεψη για το 2022 είναι 95,22 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και 86,36 δολάρια ανά βαρέλι για το 2023.

Σημειώνεται πως την Τρίτη, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσωρινό πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Παράλληλα προβλέπεται ένας μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Την ίδια ώρα η Ρωσία σχεδιάζει κατώτατο όριο τιμών στην πώληση Ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση στο πλαφόν που έθεσαν οι χώρες της G-7 την περασμένη εβδομάδα και που τέθηκε σε ισχύ από χθες, παράλληλα,με το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία εξετάζει είτε την επιβολή μιας σταθερής τιμής, είτε τον καθορισμό μέγιστων εκπτώσεων σε σχέση με τα διεθνή σημεία αναφοράς στα οποία μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με όσα είπαν στο Bloomberg, δύο αξιωματούχοi που γνωρίζουν το σχέδιο.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις εταιρείες που εμπορεύονται το πετρέλαιο της χώρας να το πουλήσουν σε κράτη που αποδέχονται το πλαφόν της Δύσης, δήλωσε τον περασμένο μήνα άτομο με γνώση του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως χθες, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν κάτω από τα 74,5 δολάρια ανά βαρέλι, το οποίο και αποτελεί χαμηλό έτους και το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2021.

Σήμερα 7/12, το πετρέλαιο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και κάτι μικρές προσπάθειες ανάκαμψης, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές δείχνουν διστακτικοί στο να παραμείνουν στην αγορά, την ώρα που η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, το WTI κινήθηκε πτωτικά κάτω από τα επίπεδα των 74 δολαρίων και το Brent συνέχισε πτωτικά στα 79 δολάρια.

Φυσικό αέριο: Κρίσιμη η συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της ING τοποθετεί την τιμή του φυσικού αερίου TTF στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα στο α’ τρίμηνο του 2023 και βλέπει πτώση στα 140 ευρώ στο β’ τρίμηνο. Στη συνέχεια εκτιμά πως η τιμή θα καταγράψει σημαντική άνοδο στα 190 ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ενόψει του επόμενου χειμώνα και στα 220 ευρώ προς το τέλος του 2023.

Στο μεταξύ το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα κριθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 13ης Δεκεμβρίου.

Εννιά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν, που δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν στο μέλλον ακραίες τιμές, όπως αυτές τον περασμένο Αύγουστο.

Η δυστοκία αφορά στο μέτρο του πλαφόν, το οποίο έχει διχάσει τις χώρες σε δύο μπλοκ. Το ένα μπλοκ Ελλάδα, στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία, με το οποίο συντάσσονται 15 συνολικά χώρες υποστηρίζει ότι με την επιβολή του πλαφόν θα αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το άλλο μπλοκ, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ