ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Κλείσιμο με κέρδη στην Αθήνα - Χάνουν έδαφος Ευρώπη και Wall Street

Αγορές: Κλείσιμο με κέρδη στην Αθήνα - Χάνουν έδαφος Ευρώπη και Wall Street
Σε θετικό κλίμα κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας τη διαφορά σε σχέση με τις ευρωαγορές και την Wall Street INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε θετικό κλίμα κινήθηκε σήμερα Πέμπτη 7/12 το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας τη διαφορά σε σχέση με τις ευρωαγορές και την Wall Street, όπου επικρατεί το αρνητικό πρόσημο αυτή την ώρα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 17:19 με άνοδο 0,69% στις 910,29 μονάδες και τζίρο 83,08 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας ελαφρώς τα κέρδη που καταγράφηκαν νωρίτερα, με τους αναλυτές να αποδίδουν την ήπια υποχώρηση στην ανακοίνωση της πορείας του ελληνικού ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, στο 2,8% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας την διεθνή τάση για «φρένο» στην ανάκαμψη των οικονομιών λόγω του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από την Jefferies

«Η Ελλάδα είναι στην κορυφή και δίνει το παράδειγμα» σύμφωνα με την έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές μετοχές, όπου διατηρεί την θετική της στάση για την οικονομία της χώρας.

«Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της κερδοφορίας των εταιρειών», σημειώνεται στην έκθεση με την επενδυτική τράπεζα να διατηρεί στάση αισιοδοξίας για τις ελληνικές μετοχές και για το 2023.

Ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινούνταν στις μονάδες 437,30 μονάδες με πτώση 0,38 % με φόντο το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών και την ανησυχία για τα σενάρια της ύφεσης.

Σημειώνεται πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ' τρίμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση 0,2% έναντι ανάπτυξης 0,8% από το α' στο β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την Eurostat επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην αμερικανικοί αγορά οι βασικοί δείκτες είχαν μεικτά πρόσημα. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κέρδισε 0,33%, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε κατά 0,04%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε υποχώρηση 0,62% στις 10.945 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ