ΑΓΟΡΕΣ

Κρυπτονομίσματα: Οι προβλέψεις για την πορεία του Bitcoin το 2023

Κρυπτονομίσματα: Οι προβλέψεις για την πορεία του Bitcoin το 2023
Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κερδοφόρο ράλι που μπορεί να φτάσει το 1.400%, ενώ άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι και εξετάζουν το ενδεχόμενο μια σοβαρής «βουτιάς» της τάξεως του 70% Pixabay

Το 2022 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς εξαφανίστηκαν περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης. 

Ειδικά για το bitcoin η χρονιά επιφύλασσε απώλειες άνω του 60% και πλέον οι αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν την πορεία που θα διαγράψει το 2023, αν και δεν συμφωνούν σε μια συγκεκριμένη πορεία. Ανοδική ή καθοδική.

Για την ακρίβεια, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κερδοφόρο ράλι που μπορεί να φτάσει το 1.400%, ενώ άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι και εξετάζουν το ενδεχόμενο μια σοβαρής «βουτιάς» της τάξεως του 70% από τις σημερινές τιμές.

Ταύροι και Αρκούδες

Μεταξύ των αισιόδοξων «ταύρων» είναι ο Τιμ Ντρέιπερ και η Κάρολ Αλεξάντερ. Συγκεκριμένα, ο Τιμ Ντρέιπερ, παρότι έπεσε έξω στην πρόβλεψη του για άνοδο του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στα 250.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022, παραμένει πεπεισμένος ότι το νόμισμα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο, μέχρι τα μέσα του 2023.

Σύμφωνα με το CNBC, το bitcoin θα πρέπει να κάνει ράλι 1.400% προκειμένου να διαπραγματευτεί σε αυτό το επίπεδο.

Πολύ πιο συγκρατημένη, αλλά αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη της καθηγήτριας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Κάρολ Αλεξάντερ, η οποία πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να οδεύει για κέρδη. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι η τιμή του bitcoin θα ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια τα 50.000 δολάρια το 3ο ή το 4ο τρίμηνο.

Από την άλλη, απαισιόδοξες «αρκούδες» είναι η Standard Chartered και ο Μαρκ Μόμπιους.

Σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου, η Standard Chartered προέβλεψε ότι το bitcoin μπορεί να πέσει έως και τα 5.000 δολάρια καταγράφοντας «βουτιά» ύψους 70% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Αντίστοιχα, ο βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους εκτιμά ότι το bitcoin θα υποχωρήσει στα 10.000 δολάρια το 2023. Μια πρόβλεψη που είχε και για το 2022, αν και δεν συνέβη τελικά.

Ethereum ή Bitcoin;

Παράλληλα, το 2023 θα κληθεί να απαντήσει ακόμα ένα ερώτημα για την πορεία των κορυφαίων token. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή κρυπτονομισμάτων Μάικ ΜακΓκλόουν του Bloomberg ενδέχεται το Ethereum να ξεπεράσει το Bitcoin και να βρεθεί στην κορυφή ων κρυπτονομισμάτων.

Ένα σενάριο που «βλέπει» και η Velvet Capital, η οποία σημειώνει πως το Ether θα μπορούσε να ξεπεράσει το Bitcoin κυρίως χάρη στις μεταρρυθμίσεις του περασμένου φθινοπώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ