ΑΓΟΡΕΣ

NFTs: Μια ματιά στον κόσμο των ψηφιακών assets

NFTs: Μια ματιά στον κόσμο των ψηφιακών assets
Τα NFTs έχουν φτάσει να έχουν πραγματική παρουσία τόσο στο πορτοφόλι «μικρών» χρηστών, όσο και στο χαρτοφυλάκιο μεγάλων διεθνών brands Above Olympus

Οι τελευταίοι μήνες είναι δύσκολοι για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς η κατάρρευση της FTX έφερε για τα καλά των «χειμώνα» στις συναλλαγές των crypto, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα.

Η πτώση στις αγορές και το κόστος που έχει στους επενδυτές είναι αισθητό, ωστόσο η βιομηχανία ψηφιακών assets έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί.

Πρωταγωνιστής αυτής της αλλαγής θα μπορούσαν να είναι τα NFTs τα οποία έχουν φτάσει να έχουν πραγματική παρουσία τόσο στο πορτοφόλι «μικρών» χρηστών, όσο και στο χαρτοφυλάκιο μεγάλων διεθνών brands. Επώνυμοι και μη, αθλητικές ομάδες και καλλιτέχνες λανσάρουν τα δικά τους NFTs και βρίσκουν τρόπο να ενώσουν το Metaverse με την καθημερινότητα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η διάσημη εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co, η οποία δημιούργησε τα CryptoPunk Pendants, τα οποία κοστίζουν 52.000 δολάρια το ένα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα 45.000 NFTs που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τα οποία ξεπούλησαν μέσα σε μια μέρα από την κυκλοφορία τους και πλέον πέρασαν στη δευτερογενή αγορά, στο OpenSea, όπου διατίθενται με διπλάσια τιμή από την αρχική, ενώ για ορισμένα από αυτά η αξία τους έχει φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Τα NFTs στην ελληνική αγορά

Αν όλα αυτά φαίνονται «μακρινά», οι φίλοι των crypto και των NFTs μπόρεσαν να δουν μια σειρά από τέτοια ψηφιακά έργα από κοντά, στην Αθήνα, μέσα από δύο εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα.

Η πρώτη έγινε σε συνεργασία με το Spania.io, την πλατφόρμα-marketplace για NFT και την ιστορικό τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, όπου παρουσιάστηκαν 13 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να αποκτήσει τα έργα αυτά στη μορφή πιστοποιημένων, αυθεντικών και συλλεκτικών NFT.

Και η δεύτερη είναι η έκθεση «Above Olympus to the Dogstar», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (κλικ εδώ) και θα διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Και οι δύο εκθέσουν προφέρουν μια ματιά στον κόσμο των ψηφιακών assets, πώς δημιουργούνται, αλλά και τι αξία μπορούν να έχουν ως εικαστικό και συλλεκτικό έργο.

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων και των NFTs έχουν το δικό τους ρίσκο όπως και η κάθε επένδυση, όμως «στην σημερινή εποχή όπου όλα οδεύουν προς τον ψηφιακό κόσμο, τα NFTs αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Είναι το νέο κίνημα της τέχνης που αναπτύσσεται ραγδαία» σχολιάζει στο CNN GREECE o Γιώργος Μιχαλάκης, ένας από τους δημιουργούς πίσω από την πρώτη έκθεση έργων NFT στην Ελλάδα, «Above Olympus to the Dogstar».

Με απλά λόγια, τα NFTs ή Non Fungible Tokens είναι «μη ανταλλάξιμα ‘αντικείμενα’». Είναι περιουσιακά στοιχεία, μοναδικά ψηφιακά έργα που από την στιγμή της δημιουργίας τους αποθηκεύονται μέσα σε μια βάση δεδομένων ή blockchain και έχουν τη μοναδική ιδιότητα να ανταλλάσσονται μέσω πλατφόρμας (marketplace) όπου και κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία και η αυθεντικότητα τους, εξηγεί στο CNN GREECE ο Γιώργος Μιχαλάκης και μας δίνει μερικά κριτήρια για κάποιον που θέλει να αγοράσει NFTs.

«Ένα από τα θετικά του χώρου της ψηφιακής τέχνης είναι η πληθώρα επιλογών. Υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των project, όμως θεωρώ πως τα κριτήρια που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη είναι τα εξής:

  • Ιδρυτές. Τα πρόσωπα πίσω από το project αν είναι επώνυμοι ή ανώνυμοι και η αξιοπιστία τους.
  • Τα social media καθώς και την απήχηση που έχουν.
  • Πως οι υποστηρικτές επωφελούνται μέσω της αγοράς των NFTs και η χρησιμότητα που έχουν στον ψηφιακό και πραγματικό κόσμο.
  • Καθώς και την δύναμη που έχει το κρυπτονόμισμα στο οποίο βασίζεται το ίδιο το project.»

Παράλληλα, εξηγεί πως ο καθένας μπορεί αν θέλει να δημιουργήσει το δικό του NFT, επιλέγοντας αρχικά το concept και έπειτα το blockchain που θα βασιστεί το project του. «Για την δημιουργία χρειάζεται κανείς τον κώδικα που πρέπει να αναπτυχθεί με σκοπό την κατοχύρωσή του NFT στο blockchain».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ