ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Κέρδη στην Ευρώπη με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αγορές: Κέρδη στην Ευρώπη με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 INTIME

Το θετικό πρόσημο επικρατεί στις αγορές σήμερα 12/1, ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συγκλίνουν σε επιβράδυνση στο 6,5% τον Δεκέμβριο, από το 7,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 στις 449,69 μονάδες, ενώ στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έδειχνενευρικότητα με οριακές κινήσεις γύρω από τις 963 μονάδες, στις 13:07 μμ.

Κέρδη κατέγραψε και η αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπου το bitcoin είχε ανοδικό σερί εννέα ημερών, ενισχυμένο κατά 10% τον Ιανουάριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ether, το οποίο εμφάνισε κέρδη 17% από την αρχή του μήνα.

Barclays: Θετική αναθεώρηση για τις ΗΠΑ

Θετική ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση της Barclays για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο α' τρίμηνο του 202, καθώς αναμένει πως το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, με ώθηση από τις θετικές επιδόσεις της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει ήπια ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ από τις αρχές του β' τριμήνου ως τα τέλη του έτους, ενώ αναμένει μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην διάρκεια του 2023.

Σημειώνεται πως η τράπεζα επανέλαβε επίσης την εκτίμησή της πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει να μειώνει τα βασικά της επιτόκια από τα τέλη του 2023, εκτιμώντας πως αυτά θα διαμορφωθούν σε ένα εύρος 4,5% και 4,75% στα τέλη του έτους και στο εύρος 3,0% έως 3,25% μέχρι το τέλος του 2024.

Αισθητή αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα

Αισθητή αποκλιμάκωση αποδόσεων καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω αγορών από την πλευρά των επενδυτών.

Το spread διαμορφώνεται στις 198 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 4%, έναντι 4,6% πριν από μια εβδομάδα. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,2% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4,1%.

Η στρατηγική χρηματοδότησης του 2023 αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 7-8 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και κατά το τρέχον έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ