ΔΙΕΘΝΗ

FTX: Ανακτήθηκαν 5 δισ. δολάρια από τα χαμένα κεφάλαια

FTX: Ανακτήθηκαν 5 δισ. δολάρια από τα χαμένα κεφάλαια
«Εντοπίσαμε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα και ρευστοποιήσιμους επενδυτικούς τίτλους» Pixabay

Περισσότερα από 5 δισ. δολάρια ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων ανακτήθηκαν από τα χαμένα κεφάλαια της FTX, ωστόσο η έκταση των απωλειών λόγω της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παραμένει ακόμη άγνωστη.

«Εντοπίσαμε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά, ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα και ρευστοποιήσιμους επενδυτικούς τίτλους», δήλωσε ο Andy Dietderich, δικηγόρος της FTX, κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη σε πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εκποιήσει μη στρατηγικές επενδύσεις που είχαν λογιστική αξία 4,6 δισ. δολαρίων.

Ο δικηγόρος της FTX ανέφερε ότι στα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 δισ. δολαρίων που ανακτήθηκαν δεν περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Μπαχαμών, όπου συνελήφθη ο Sam Bankman-Fried.

Σημειώνεται πως ο Dietderich εκτίμησε ότι η αξία των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 170 εκατ. δολάρια, παρότι οι αρχές των Μπαχαμών τοποθετούν την αξία τους στα 3,5 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η FTX, η εταιρεία που ίδρυσε ο Sam Bankman-Fried, μέχρι τον Νοέμβριο όταν και χρεοκόπησε, θεωρούνταν μία από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν Bankman-Fried ότι ενορχήστρωσε μια «επική» απάτη που μπορεί να έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές, πελάτες και δανειστές.

Ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατ. δολάρια ο ιδρυτής

Στις 22/12/22, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη σχετικά με την κατάρρευση της FTX, του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ίδρυσε.

Σύμφωμαν με το Bloomberg, το πακέτο περιλαμβάνει εγγύηση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εξασφαλίζεται από το σπίτι των γονέων του στην Καλιφόρνια. Οι όροι της απαιτούν να μένει μαζί τους και να υποβάλεται σε ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Ο 30χρονος Μπάνκμαν-Φριντ κατηγορήθηκε βάσει δικογραφίας που αποκαλύφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν για την οργάνωση μιας πολυετούς απάτης κατά την οποία χρησιμοποίησε δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών της FTX για προσωπικά έξοδα και στοιχήματα υψηλού κινδύνου μέσω του αδελφού οίκου συναλλαγών του χρηματιστηρίου, Alameda Research.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ