ΑΓΟΡΕΣ

Οι 1.000 μονάδες που «στοιχειώνουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι 1.000 μονάδες που «στοιχειώνουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Πλέον το ερώτημα είναι αν το ΧΑ θα σταθεροποιηθεί κοντά στη βάση των 950 μονάδων ή αν θα καταφέρει το επόμενο διάστημα να πιάσει τις «στοιχειωμένες» 1.000 μονάδες INTIME

Παρά την ανοδική πορεία που σημειώθηκε σήμερα 20/1 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διόρθωση των δύο προηγούμενων ημερών απομάκρυνε τον Γενικό Δείκτη Τιμών από το ορόσημο των 1.000 μονάδων, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 979,06 μονάδες με άνοδο 1,17%.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος, μετά τις ισχυρές απώλειες κατά 2,2% την Πέμπτη 19/1 που έριξαν τον ΓΔΤ κοντά στις 967 μονάδες, υποκύπτοντας στις διεθνείς πιέσεις, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πλέον το ερώτημα που παραμένει είναι αν το ΧΑ θα σταθεροποιηθεί πιο κοντά στη βάση των 950 μονάδων ή αν θα καταφέρει το επόμενο διάστημα να πιάσει τις «στοιχειωμένες» 1.000 μονάδες, οι οποίες παραμένουν μακρινή ανάμνηση από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο δείκτης έκλεισε στις 1.048,63 μονάδες.

Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών προσήμων, με «άλμα» 6,43%, που καταγράφηκε κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο.

«Είναι μια υποσχόμενη αρχή» είχε σχολιάσει σχετικά στο CNN GREECE ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Μάνος Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντας τη πορεία του Γενικού Δείκτη μια «θετική έκπληξη».

Οι θέσεις οι οποίες ποκρίθηκαν από τους επενδυτές περιέχουν τις προσδοκίες για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδα της χρονιάς και ένα ομαλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υποστηρικτικά για την Αθήνα λειτούργησε και η θετική ανάλυση της Goldman Sachs στα μέσα της εβδομάδας, η οποία παρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, δηλώνει «ταύρος» για τις μετοχές τους και αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4%/15%/4%, το διάστημα 2022 - 2024.

Το κλίμα στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν από το sell off της Πέμπτης 19/1, καθώς το outlook για την νομισματική πολιτική παραμένει βασικό θέμα ανησυχίας μεταξύ αναλυτών και επενδυτών.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η Goldman Sachs και η Bank of America προειδοποιούν για «τέλος» στο κερδοφόρο ράλι κερδών και σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναμένεται να κλείσει το 2023 αποδυναμωμένο στις 452 μονάδες, παρά την καλύτερη αρχή έτους στην ιστορία του. «Σύννεφα» προβλέπει και η BlackRock ως προς την πορεία που θα χαράξουν οι αγορές κατά το νέο έτος.

«Παρά το ότι έχουν αναβαθμίσει την τιμή-στόχο, αναμένουμε ήπια κέρδη» ανέφερε η Σάρον Μπελ της Goldman Sachs, προσθέτοντας πως με τα ρίσκα για τις μετοχές να παραμένουν υψηλά και με τα εταιρικά αποτελέσματα να αναμένεται να εξασθενήσουν περαιτέρω, τα ομόλογα και είναι μια ξεκάθαρη εναλλακτική.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της BofA το 73% των επικεφαλής των fund της Ευρώπης προβλέπει νέο χαμηλό της αγοράς ως αντίδραση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και στη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα, μόλις το 5% αναμένει ανοδικές επιπτώσεις από το «άνοιγμα» της Κίνας και την υποχώρηση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ