ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2014

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 2014
Αυτό το ορόσημο παραμένει «μακρινή ανάμνηση» από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα κατάφερε το ελληνικό Χρηματιστήριο και πέρασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να πλησιάζει τις 1.035,08 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2014.

Αυτό το ορόσημο παραμένει «μακρινή ανάμνηση» από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε καταγράψει άνοδο 0,20%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε άλμα 4,14%. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια πτωτική πορεία που είχε διάρκεια σχεδόν οκτώ ετών και παρότι υπήρξαν σύντομα «άλματα» δεν άγγιξαν το ψυχολογικό αυτό όριο.

Στην έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών «έπιασε» τις 1.002,41 με άνοδο 0,46% και τζίρος στα 6,19 εκατ. ευρώ, με ώθηση από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σιγουριά του πως η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτή εντός του 2023.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,40% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,57%.

Σημειώνεται πως η φετινή χρονιά άρχισε με καλές προδιαγραφές με ένα γενναίο ανοδικό ράλι που ανέβασε και κράτησε τον ΓΔΤ πάνω από τις 990 μονάδες, επιχειρώντας να διαφοροποιήσει τις θέσεις του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές, αν και όχι με επιτυχία σε κάθε συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα για αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Fed τις επόμενες ημέρες και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών προσήμων, με «άλμα» 6,43%, που καταγράφηκε κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν «μια υποσχόμενη αρχή». Οι θέσεις οι οποίες προκρίθηκαν από τους επενδυτές περιέχουν τις προσδοκίες για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδα της χρονιάς και ένα ομαλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υποστηρικτικά για την Αθήνα λειτούργησε και η θετική ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία παρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, δηλώνει «ταύρος» για τις μετοχές τους και αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4%/15%/4%, το διάστημα 2022 - 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ